info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  101726  
   
  Danes smo:  
  25.10.2021, 9:44:39;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[06.06.2006]

   Dnevi slovenske obrti so inventura obrti in podjetništva

Tik pred začetkom Dnevov slovenske obrti, ki so bili konec prejšnjega tedna od 25. do 27. maja 2006 v Portorožu, so predstavniki Obrtne zbornice Slovenije skupaj z ministrom za gospodarstvo mag. Andrejem Vizjakom na današnji novinarski konferenci podrobneje spregovorili o tokratnih že desetih "Zahtevah slovenske obrti".

Predsednik Obrtne zbornice Slovenije Miroslav Klun je poudaril pomen Dnevov slovenske obrti, kot osrednjega dogodka za obrtnike in podjetnike ter njihove stanovske organizacije. Na njih bo obrtna zbornica tudi letos predstavila Zahteve slovenske obrti, ki jih pripravlja že od leta 1992. Razglasili bodo tudi Obrtnika leta in pripravili nekaj strokovnih srečanj.

"Število zahtev slovenske obrti se v zadnjih letih veča, vse večja pa je tudi njihova realizacija. Tako je od lanskih 115 zahtev doslej v celoti uresničenih že 42, učinki bodo delno znani že letos, v celoti pa v prihodnjem letu" je poudaril Miroslav Klun.

Letos je preko 74 zahtev obrtnikov in malih podjetnikov ter številnih priporočil strnjenih v deset sklopov. Najpomembnejše so zahteve, ki se zavzemajo za družbeno soglasje o ekonomskih in socialnih reformah, saj je od tega odvisen celoten nadaljnji razvoj. Sledijo posledično zahteve za fleksibilnost trga delovne sile in za ustreznejši davčni sistem. Obrtniki zahtevajo tudi nadaljnje razbremenjevanje gospodarstva in stroškov dela, za večjo varnost pri prevzemanju podjetniškega tveganja, za prijaznejše podjetniško okolje in zmanjševanje birokratskih ovir, za dostopnejšo podjetniško infrastrukturo, za spodbude v izobraževanje za potrebe obrti, za boljše pogoje dela v posameznih obrtnih dejavnostih in nenazadnje tudi za ustrezno organiziranje podjetniških subjektov.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je izrazil zadovoljstvo glede dobrega sodelovanja zbornice z njihovimi strokovnimi službami. "Sodelovanje je iskreno in konstruktivno ter je dobra osnova tudi za naprej. 42 zahtev obrtne zbornice smo v celoti uresničili, pa tudi z vsemi preostalimi se še ukvarjamo. Le malo več časa potrebujemo" je poudaril Andrej Vizjak. "Dnevi slovenske obrti so pomembna in vsekakor potrebna inventura nad tem, kar je bilo že doseženega na področju obrti in kaj je še potrebno spremeniti". Pomembno se mu zdi, da se spreminja odnos oz. negativne vrednote o obrti in podjetništvu.

Generalni sekretar OZS dr. Viljem Pšeničny

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]