info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  6007  
   
  Danes smo:  
  24.4.2024, 18:26:1;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[07.07.2006]

   Okrogla miza o problematiki deficitarnih poklicev

DEFICITARNI POKLICI - ODRAZ TRENUTNIH RAZMER NA TRGU

Okrogla miza o problematiki deficitarnih poklicev na Območni obrtni zbornici Slovenska Bistrica


Aktualna problematika deficitarnih poklicev, predvsem deficita tehničnih kadrov, predstavlja dandanes pereč problem za celotno Slovenijo. Še posebej občutljiva pa je za manjše regije in področja, kjer je lokalno gospodarstvo odvisno predvsem od razvoja in uspeha manjših ter srednje velikih privatnih podjetij. Podjetje Adecco je v sredo, 21. junija 2006, skupaj s predstavniki Območne obrtne zbornice Slovenska Bistrica, predstavniki nekaterih lokalnih podjetij ter pravno svetovalko za delovno pravno področja, organiziralo okroglo mizo na temo "Problematika deficitarnih poklicev in oživitve lokalnega gospodarstva."

Predelovalna industrija tvori primarno gospodarsko panogo v Slovenski Bistrici in predstavlja 2/3 gospodarstva v občini. V regiji prevladuje lesno predelovalna industrija, proizvodnja kovinskih izdelkov (aluminij) ter živilsko predelovalna industrija. V zadnjih letih se v občini soočajo z velikim primanjkljajem tehničnega kadra. Na sredini okrogli mizi so predstavili seznam uradnih deficitarnih poklicev v letu 2005 (vir: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve). Gospa Stanka Kelih, sekretarka Območne obrtne zbornice, podporne inštitucije bistriških obrtnikov, ter gospa Brigita Kruder, direktorica Ljudske univerze v Slovenski Bistrici, sta vsaka s svojega vidika predstavili svoj pogled na obravnavano tematiko. Svoja stališča so podali tudi predstavniki lokalnih podjetij. Dejstvo je, da vlada na trgu delovne sile predvsem deficit tehničnih kadrov/obrtniških poklicev, kot so: mizarji, peki, kuharji,… Eden od komentarjev na seznam deficitarnih poklicev je bil tudi, da si mnogo tistih, ki se nahajajo na n
avedenem seznamu, npr. peki, mizarji itd. poišče dela v povsem drugih strokah. Vsi so se tudi strinjali, da je bila nedavna ukinitev srednje kovinarske šole velika izguba za občino Slovenska Bistrica.

Vesna Hodnik, predstavnica podjetja Adecco, je predstavila nemško izkušnjo soočanja s problematiko deficitarnih poklicev. Pred leti so v Nemčiji beležili velik deficit tehničnega kadra. "Deficit je vedno odraz trenutnega stanja na trgu dela, ki pa se, ob današnji visoki stopnji fleksibilnosti, lahko hitro spremeni", je poudarila Vesna Hodnik. Podobno se je namreč zgodilo v Nemčiji, kjer danes,zanimivo, beležijo celo presežek nekdaj deficitarnih kadrov. Delno je k tovrstni spremembi pripomogla tudi selitev proizvodnje v druge države.

Vesna Reich, predstavnica Adeccove poslovne enote Maribor, pa je dodala, da se tudi nekateri višje izobraženi kadri nahajajo na seznamu deficitarnih poklicev. Omenila je tudi, da se podjetja včasih tovrstnega problema ne zavedajo dovolj. Podjetja namreč ne želijo zaposliti dobrega izobraženega kandidata, ki biva precej stran od sedeža podjetja pa čeprav bi bil kandidat pripravljen le na delno povračilo potnih stroškov. Bojijo se namreč, da bi tak kandidat, ob prvi boljši ponudbi, hitro zapustil podjetje.

Predstavniki lokalnih podjetij, direktor Lesnine Emmi d.d., gospod Roman Stegne, direktor Komunale Slovenska Bistrica d.o.o., gospod Blaž Gregorič ter direktor podjetja Kaldera d.o.o., gospod Jože Javornik, so se strinjali, da je edina prava pot za premagovanje tovrstnih ovir, vlaganje v človeški potencial, torej več izobraževanja na samem delovnem mestu in priznavanje delovnih izkušenj kandidatov. Do sedaj je bil namreč prevelik poudarek na priznavanju le dosežene formalne izobrazbe.

Predstavniki Adecca so na okrogli mizi predstavili tiste dejavnike, ki jih lahko podjetje ponudi, da obdrži dober kader, npr.: ustrezno nagrajevanje glede na dosežke, dodatna izobraževanja, ustrezne delovne pogoje… Podjetja bi morala preko letnih razgovorov spremljati motivacijo svojih zaposlenih, skrbeti za pozitivno delovno klimo, izplačevati bonuse za uspešnost in še in še…

Če sklenemo, trg dela je izredno spremenljiv ter fleksibilen in skorajda nemogoče je napovedati, kakšne bodo razmere na trgu dela in delovne sile čez nekaj let. Kar zmoremo je, da vlagamo v ljudi, v pridobivanje izkušenj in praktična znanja. Kajti zavedati se moramo, da je lahko vsak poklic in vsak dober kandidat deficitaren.

PREDSTAVITEV PODJETJA ADECCO
Skupina Adecco je vodilno svetovno podjetje za vodenje storitev s področja zaposlovanja in upravljanja človeških virov. Z več kot 6600 poslovalnicami je navzoča v približno 70 državah sveta in nudi delo več kot 700.000 posameznikom. V Sloveniji je prisotna od leta 2000 in danes s svojimi številnimi poslovalnicami pokriva področje upravljanja s človeškimi viri za celotno Slovenijo.

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]