info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  17376  
   
  Danes smo:  
  16.4.2024, 22:16:37;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[14.03.2005]

   Seminar - Obračun plač po novi davčni zakonodaji

REFUNDACIJA NADOMESTIL MED ZAČASNO ZADRŽANOSTJO OD DELA TUDI ZA ZAPOSLENE PRI SAMOSTOJNIH PODJETNIKIH

Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS, številka 42/02, v nadaljevanju ZDR) v 137. členu določa, da delodajalec izplača delavcem tudi nadomestilo plače v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Glede na definicijo iz 5. člena ZDR se med drugim kot delodajalec šteje tudi pravna in fizična oseba -samostojni podjetnik, ki zaposluje delavca na podlagi pogodbe o zaposlitvi.

V prehodnem obdobju je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije še nekaj časa direktno izplačeval nadomestila plač tudi zaposlenim pri samostojnih podjetnikih na podlagi njihovih individualnih zahtevkov oziroma predložitve Potrdil o upravičenosti zadržanosti od dela in Potrdil o darovanju krvi. Zaradi uskladitve z veljavno zakonodajo bodo morali samostojni podjetniki od 1. aprila 2005 naprej, torej od obračuna osebnih prejemkov za mesec marec 2005 naprej, za svoje zaposlene sami obračunati nadomestila plač med začasno zadržanostjo od dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in po izplačilu nadomestil vložiti na krajevno pristojno območno enoto oziroma izpostavo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije zahtevek za refundacijo bruto nadomestil plač.

Samostojni podjetniki in njihovi računovodski servisi lahko natančna navodila za pripravo obračunov nadomestil plač v skladu s predpisi obveznega zdravstvenega zavarovanja najdejo v Pravilniku o obračunu bruto nadomestil plač med začasno zadržanostjo od dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in o načinu vlaganja zahtevkov delodajalcev za povračilo izplačanih nadomestil, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, številka 130, nahaja pa se tudi na spletni strani Zavoda (http://www.zzzs.si).

Pravilnik poleg povzetka zakonskih in podzakonskih določb vsebuje tudi vse formule za izračun, v prilogi pa preglednico po razlogih zadržanosti, vzorec potrdila delodajalca za primer prostovoljnega darovanja krvi in vzorec zahtevka za refundacijo bruto nadomestil prispevkov od razlike do minimalne plače. Podatki o količnikih valorizacije za posamezni mesec v primeru celoletnih osnov za obračun nadomestila so objavljeni na spletni strani Zavoda in na odzivniku Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na telefonski številki (01) 30 77 300 pod številko 5. Na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa bo objavljen tudi pripomoček za lažji izračun bruto nadomestila in za pripravo zahtevka za refundacijo.

Glede na to, da je v zvezi z obračunom plač po novi davčni zakonodaji kar nekaj novosti, smo se odločili, da organiziramo seminar, na katerem boste izvedeli vse o bonitetah, o davčnem priznavanju stroškov v zvezi z delom, o odvisnem in neodvisnem delovnem razmerju, o izpolnjevanju obrazcev za izplačilo prejemkov in o izpolnjevanju obrazca "Zahtevek za refundacijo nadomestila za bolniški stalež".

Seminar bo v prostorih OOZ Slovenska Bistrica, v sredo, 13. aprila 2005, ob 10. uri in bo trajal približno 4 šolske ure. Vodila ga bo gospa Marija Gubenšek, udeleženci pa bodo prejeli ustrezno gradivo. Kotizacija za seminar za člane zbornice znaša 6.000 tolarjev, za nečlane pa 15.000 tolarjev (DDV je vključen v ceno). Prijavnico nam pošljite najkasneje do petka, 1. aprila 2005.

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]