info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  6313  
   
  Danes smo:  
  29.3.2024, 8:31:45;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[06.02.2008]

   Avtoprevozniki dosegli dogovor z ministrstvom

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije - Sekcija za promet in Ministrstvo za promet sta dan pred napovedanim protestom sklenila pisni dogovor, s katerim so slovenski avtoprevozniki, člani OZS bili dovolj zadovoljni, da protesta, ki so ga napovedali za petek, 25. januarja, niso izvedli. Med štirimi zahtevami, ki so jih prevozniki lani predložili ministrstvu, je namreč Ministrstvo za promet v omenjenem dogovoru ugodilo vsem. Med drugim ministrstvo podpira olajšave za investicijsko opremo slovenskih avtoprevoznikov, ki povečujejo konkurenčnost, učinkovitost, varnost in skrb za okolje. Ministrstvo je avtoprevoznikom zagotovilo tudi, da se bo 31. julija 2009 začelo elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku ali drugi sistem plačevanja cestnine, ki bo omogočal prehajanje tovornih vozil na cestninskih postajah brez ustavljanja. Nadalje omenjeno ministrstvo prevoznikom zagotavlja, da bo v predplačniškem sistemu spodnja meja vplačanega dobroimetja 400 evrov (prevozniki so predhodno zahtevali 500 evrov, doseženih
400 evrov pa je za njih še ugodneje), vozilo pa bo deležno maksimalno 13-odstotnega popusta. Poleg tega bo ministrstvo do 6. februarja preučilo še sprejemljivost priznavanja 13-odstotnega popusta za nakazila 830 evrov na prevoznika. Ministrstvo je ugodilo tudi četrti zahtevi avtoprevoznikov - zagotovili so, da bo DARS najkasneje do 29. februarja vzpostavil posebno stezo za brezgotovinsko plačevanje cestnine na cestninskih postajah Tepanje in Vransko.
Avtoprevozniki protest 3Poleg omenjenih štirih zahtev je ministrstvo prevoznikom zagotovilo še, da bo prepoved prehitevanja tovornih vozil nad 7,5 ton na avtocestah veljala med 6. in 9. ter med 14. in 17. uro. V dogovoru z Ministrstvom za finance prometno ministrstvo avtoprevoznikom zagotavlja tudi, da bo Vlada RS z rebalansom proračuna za leto 2008 zagotovila subvencije za vsa kupljena ekološka tovorna vozila z motorji najvišjega ekološkega standarda v višini 4 milijone evrov.

"Škoda, da tega niso izkoristili še drugi obrtniki!"

Tako je uspešne dogovore komentiral Vinko Kropec, predsednik sekcije avtoprevoznikov pri OOZ in ustanovitelj delovne skupine za izvedbo protesta na območju bistriške zbornice in dodal: "Najbolj močni in organizirani pri tem smo bili Štajerci, predvsem Območne obrtne zbornice Slovenska Bistrica, Maribor, Pesnica, Ormož, Ptuj, Ljutomer, Lendava, Murska Sobota, Gornja Radgona, Slovenj Gradec in Celje. Avtoprevozniki smo z dogovori zadovoljni, škoda pa je, da prve naše zahteve, ki prinaša 20-odstotne olajšave pri vlaganju v osnovna sredstva niso izkoristili tudi samostojni podjetniki iz drugih strok, saj so zdaj imeli priložnost." Kropec in upravni odbor OOZ, katerega član je, so namreč pozvali tudi ostale strokovne sekcije, delujoče pri bistriški zbornici, vendar se pobudi niso odzvali. Omenjene olajšave tako veljajo samo za avtoprevozniško dejavnost.
Avtoprevozniki protest 4Sekcija avtoprevoznikov na območju OOZ Slovenska Bistrica trenutno šteje okoli 160 članov in je na domačih tleh številčno najmočnejša in najaktivnejša, v Sloveniji pa je skupaj okoli 6500 avtoprevoznikov, članov zbornice.
Dodati velja, da so se avtoprevozniki tako doma kot v Ljubljani Vinku Kropcu zahvalili za dobro organizacijo in vse aktivnosti, ki jih je izvedel v zvezi z uresničitvijo zahtev in priprav na protest, Vinko Kropec ob tem skromno dodaja: "Upravni odbor avtoprevoznikov je zelo dobro delal, zahvaljujem se jim, da so bili tako aktivni," je še dodal Vinko Kropec.
Irena BRDNIK


 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]