info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5753  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 19:54:16;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[06.02.2008]

   Sestanek Območne obrtno-podjetniške zbornice z županjo

Občina malemu gospodarstvu pomaga toliko, kot je v njeni pristojnosti

Takšen vtis so na sestanku, ki ga je Območna obrtno-podjetniška zbornica Slovenska Bistrica sredi januarja pripravila z županjo Občine Slovenska Bistrica Ireno Majcen, dobili vsi povabljeni na sestanek. Glavna tema obravnave je bil razvoj gospodarstva v bistriški občini v naslednjih letih. Glede na to, da so člani bistriške zbornice tudi iz občin Oplotnica, Poljčane in Makole, bo zbornica v prihodnje podoben sestanek pripravila še z župani ostalih treh omenjenih občin.
V razpravi na sestanku z bistriško županjo so poleg vodstva zbornice - sekretarke Stanka Kelih in predsednice Olge Kalan, sodelovali tudi člani upravnega odbora zbornice in predsedniki strokovnih sekcij bistriške zbornice - Primož Feltrin, Vinko Kropec, Ana Skrbinek, Zvonko Gmajner, Andrej Godec, Dušan Golob, Samo Brbre, Zalika Lešnik in Milan Auer.
Sestanek OOZ z zupanjo 2Županja Irena Majcen in vodja oddelka za gospodarstvo bistriške občine Branko Žnidar sta v uvodu predložila osnutek državnega prostorskega načrta za območje industrijske cone Bistrica in podrobneje predstavila projekt Alureg, ki je podprojekt projekta Oreh, kateri je eden izmed devetih nacionalni projektov.

Problematika posameznih strok

Člani upravnega odbora in predsedniki posameznih strokovnih sekcij so županji predstavili nekaj problemov, s katerimi se srečujejo pri posameznih strokah in predlagali nekaj predlogov za rešitev le teh. Samo Brbre je predlagal, da bi Občina Slovenska Bistrica v postavki dodeljevanja štipendij za nadarjene študente te namenila tudi za štipendiranje učencev v poklicnih šolah, predvsem tistih, ki se šolajo v deficitarnih poklicih (kovinarji, lesarji, gostinci). Županja Irena Majcen je ob tem povedala, da je program štipendiranja bil zastavljen že v preteklosti, in da zaenkrat ne zajema štipendiranja srednješolcev - tem so v preteklosti bile bolj namenjene kadrovske štipendije. "Glede finančnega dela proračuna pa je rešitev edino v prerazporeditvi, kar pomeni, da bi manj sredstev namenili nadarjenim študentom, na račun tega pa del srednješolcem," je razložila županja in Samu Brbretu kot članu komisije za nadarjene študente predlagala, da predlaga komisiji, da omenjeni predlog obravnava.
P4090009Podoben županjin odgovor o prerazporeditvi sredstev v proračunu je bil tudi na predlog Milana Auerja, da bi občina poleg dodeljevanja kreditov pod ugodnejšimi pogoji za razvoj malega gospodarstva ponudila tudi nepovratna sredstva za začetnike in za delujoče obrtnike, ki vlagajo v razvoj. "Poudarjam, da je praksa dodeljevanja nepovratnih sredstev slaba. Do tega ni pravega odnosa, zadeva je premalo resna in trdna za nadaljnji razvoj, saj tistemu, ki nepovratna sredstva dobi, v prihodnje ne prinaša nobenih obveznosti," je še o tem svoje mnenje podala županja.
Poleg tega, da je Vinko Kropec prisotne seznanil z aktualnim protestom avtoprevoznikov, je podal tudi predlog, da bi občina pri odločitvah o gradnji novih krožišč in ostalih cestno-prometnih rešitvah k pogovorom povabila tudi avtoprevoznike, člane zbornice. Opažajo namreč, da so krožišča premajhna, da so obvoznice preozke in da je na teh zgrajenih preveč jaškov. Županja Irena Majcen: "Pravi sogovornik na tem področju je Ministrstvo za promet, ki predpisuje normative za ceste. Ti predpisujejo širino cest, na podlagi tega pa jih načrtujejo projektanti. Postopka, kako bi v Slovenski Bistrici izjemoma, izven normativov gradili širše ceste, namreč ni."
V imenu gostincev pa je predsednica sekcije Ana Skrbinek izpostavila problematiko o kadrih v tej stroki in o večnamenskem prostoru v Slovenski Bistrici za vsaj 200 oseb, kjer bi prirejali razne dogodke gostinsko-turističnega značaja. Županja je povedala, da je prostor, ki sprejme celo okoli 600 oseb, v strelskem centru Gaj, sicer pa občina nima podlage, da bi investirala v takšen objekt.
Sestanek OZ z zupanjo 3Vodstvo zbornice je ob zaključku županjo seznanilo še s problematiko financiranja za delovanje zbornice, glede na to, da so se 1. januarja članarine znižale, struktura samostojnih podjetnikov na območju bistriške obtno-podjetniške zbornice pa je več kot polovica takšnih, ki ne zaposlujejo delavcev, za te pa je članarina najnižja. Županja Irena Majcen je povedala, da se bo novim razmeram treba prilagoditi, saj v proračunu te postavke ni: "Vprašanje je, če je to sploh možno. Razprave o tem na občinskem svetu si ne predstavljam, zakonsko takšno financiranje ni predvideno. Za to ni pravilnika in nobene osnove," je še razložila županja.
Sodelovanje bistriške občine z obrtno-podjetniško zbornico bo v smislu obojestranske naklonjenosti in odprtosti za nove predloge korektno tudi v prihodnje, kot so sklenili predstavniki občine in zbornice ob koncu sestanka. Dogovorili pa so se tudi za organizacijo okroglih miz, ki jih bo v prihodnje pripravila zbornica z župani posameznih občin na bistriškem območju.
Irena BRDNIK


 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]