info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5695  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 18:40:12;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[11.05.2012]

   Jubilejna, 30. revija obrtniških pevskih zborov

Organizator KUD MOPZ Obrtnik Slovenska Bistrica - Polskava

Organizator letošnje jubilejne, 30. revije obrtniških pevskih zborov Slovenije, ki bo v soboto, 26. maja ob 18. uri v telovadnici OŠ Antona Ingoliča, je moški obrtniški pevski zbor - KUD MOPZ Obrtnik Slovenska Bistrica - Polskava, ki ga letos že 31. leto sponzorira slovenjebistriška obrtno-podjetniška zbornica.
MOPZ Obrtnik 1
"Organizator letošnje, jubilejne revije obrtniških pevskih zborov smo mi," je povedala Nevenka Gril Hameršak, prof, glasbene pedagogike in zborovodkinja KUD MOPZ Obrtnik Slovenska Bistrica - Polskava. "Organizator revij, ki jih vsako leto pripravljajo obrtniški pevski zbori v raznih krajih po Sloveniji, smo letos drugič," je še povedala Gril - Hameršakova.
Zbor trenutno šteje 23 članov, starih med 30 in 78 let. Letos teče že 31. leto, odkar jih sponzorira Območna obrtno-podjetniška zbornica Slovenska Bistrica. Pobudnik, da zbor deluje pod okriljem zbornice, je leta 1981 bil zdaj že pokojni Avgust Brates, tudi dobitnik Romihovega priznanja, ki je kasneje zboru tudi dolga leta predsedoval. Trenutni predsednik zbora je Adolf Strnad.
Ker se časi spreminjajo, tudi v finančnem smislu, zbor išče sredstva za delovanje tudi še drugod, zato so leta 1997 ustanovili svoj KUD in se zato preimenovali v KUD MOPZ Obrtnik Slovenska Bistrica - Polskava. "Nekaj sredstev smo dobili od Občine Slovenska Bistrica, nekaj pa od Občine Rače - Fram, ker nekaj članov prihaja tudi iz te občine. Vendar levji delež je primaknila Občina Slovenska Bistrica." Ostali člani prihajajo iz obeh Polskav - Spodnje in Zgornje ter iz Pragerskega. Eden izmed članov - Leopold Perger iz Spodnje Polskave, je letos ob kulturnem prazniku prejel Romihovo priznanje za življenjsko delo v zboru.
Nevenka Gril - Hameršak vodi obrtniški pevski zbor letos že jubilejno, 25. leto. Za zbor pripravi tudi kakšno priredbo (slovensko 'Dan ljubezni', 'Angeli živijo' od skupine ABBA), sicer pa so v njihovem repertoarju predvsem priredbe slovenskih ljudskih pesmi (En hribček bom kupil, Rožmarin), tako ljubezenskih kot pivskih, in tudi koroške radi zapojejo - Kat'rca.
Tu in tam imajo korepetitorja, pianista Damijana Ciglerja, prof. glasbe, včasih jih spremlja tudi spodnjepolskavska godba na pihala pod vodstvom Jerneja Senegačnika.
V zbor vabijo še nove člane, mlajše pevce v vseh glasovih - tenorju, baritonu in basu.

Obeta se lepa glasbena prireditev
MOPZ Obrtnik 2
Na reviji obrtniških pevskih zborov bo zapelo šest pevskih zborov, ki delujejo pod okriljem Območnih obrtno-podjetniških zbornic, od tega sta dva mešana, ostali pa moški zbori.
In kaj pričakujejo od letošnje revije? "Ocenjevanja ne bo, pričakujemo pa eno lepo pevsko izmenjavo, da vidimo, kako napredujemo. Gre tudi za izmenjavo informacij in izkušenj, dogovorili se bomo za koncerte, vsekakor pa bo to eno lepo, prijetno druženje," pravi Nevenka Gril Hameršak, "Na koncu, za vrhunec prireditve, bomo zapeli dve skupni skladbi - ena bo venček slovenskih narodnih ob spremljavi spodnjepolskavske godbe na pihala - ta bo za mešane zbore, ena skupna pa bo za moške zbore - to bo skladba 'Okoli hišice so same rožice', ki jo je priredil Jože Gregorc. V programu bo nastopila tudi folklorna skupina iz Hotinje vasi - KUD Milke Zorec Hotinja vas. Podelili bomo tudi priznanja vsem zborom, ki na revijah sodelujejo od začetka, torej vseh trideset let."

Jubilejna, 30. revija obrtniških pevskih zborov bo v soboto, 26. maja ob 18. uri v telovadnici Osnovne šole Antona Ingoliča na Spodnji Polskavi.
V programu bodo sodelovali obrtniški pevski zbori iz Slovenije, folklorna skupina iz Hotinje vasi, podelili bodo priznanja zborom, ki se revij udeležujejo vseh 30 let, slavnostni govornik bo eden izmed članov vodstva Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.
Vrhunec prireditve bosta 2 skupni pesmi - venček slovenskih narodnih ob spremljavi spodnjepolskavske godbe na pihala in skladba 'Okoli hišice so same rožice' v priredbi J. Gregorca. "Obeta se lep zborovski dogodek, po glasbeni plati na nivoju. Vabljeni so vsi občani, ki bi radi preživeli lep glasbeni sobotni večer. Sama se zelo veselim tega druženja," je povedala Nevenka Gril Hameršak, ki vodi KUD MOPZ Obrtnik Slovenska Bistrica - Polskava že 25 let.


Na prireditvi pričakujejo množično udeležbo, "povabili smo vodstva Območnih obrtno-podjetniških zbornic, vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, in pričakujemo, da bo eden izmed njih tudi slavnostno spregovoril, ker je revija jubilejna. Sicer pa so na prireditev vabljeni tudi vsi občani, ki bi radi preživeli lep sobotni glasbeni večer. Obeta se namreč en lep zborovski dogodek, po glasbeni plati na nivoju, sama se zelo veselim tega druženja," je še povedala Nevenka Gril Hameršak.
Za domači obrtniški zbor bo to letos 27. udeležba na reviji, na dveh občinskih revijah so na predlog strokovnega ocenjevalca bili dvakrat izbrani tudi za udeležbo na področnih revijah, kjer sicer ocenjevanja ni bilo, vendar so se dobro odrezali in predstavili.
Zapojejo tudi na raznih prireditvah, ko jih kdo povabi, na koncertih, 28. aprila so prepevali na Treh Kraljih na prireditvi '5. festival miru in Šarhov pohod po poteh Pohorskega bataljona', zapojejo tudi na prireditvah, ki jih pripravi bistriška obrtna zbornica in na pogrebih umrlih članov zbornice.
Vodstvo Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska Bistrica se trudi, da zbor še vedno podpira v okviru zmožnosti, ker "cenimo njihovo delo, vedno so nam na razpolago, kadar zbornica organizira kakšno prireditev; na voljo so tudi, ko kdo izmed svojcev izrazi željo, da bi zapeli umrlemu obrtniku na pogrebu," je povedala Stanka Kelih, sekretarka Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska Bistrica.
MOPZ Obrtnik 3
Besedilo: Irena BRDNIK
Foto: arhiv KUD MOPZ Obrtnik Slovenska Bistrica - Polskava

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]