info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5243  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 12:8:8;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[08.08.2005]

   Priložnost za razvoj podjetništva - Podjetniška cona »Bistrica«

Priložnost za razvoj podjetništva - Podjetniška cona »Bistrica«

Projekt razvoja Podjetniške cone »Bistrica" sega v leto 2000, saj so bili s strani nekaterih podjetij v občini izraženi interesi za zagotavljanje dodatnih zemljišč za poslovno rabo. V letu 2000 so bili pričeti postopki za spremembo Družbenega plana in prekategorizacijo kmetijskih zeljišč v zazidljiva ter tudi aktivnosti za izdelavo Strokovnih podlag za podjetniško cono. Strokovne podlage za ureditev Podjetniške cone »Bistrica«, ki so bile izdelane v letu 2001, so pokazale, da je lokacija in možna dejavnost za mesto Slovenska Bistrica in širšo okolico idealna.

V letu 2004 je bil projekt prijavljen na razpis Agencije RS za regionalni razvoj za sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Enotnega programskega dokumenta Slovenije 2004-2006. Na razpis je bil prijavljen del celotnega projekta v višini 746 milijonov SIT (3,1 milijonov EUR); pridobljena sredstva na razpisu pa so bila v višini 399 milijonov SIT (1,6 milijonov EUR).
Celotna vrednost projekta je 1.685 milijonov SIT (7,0 milijonov EUR), od tega je v letu 2005 predvideno investiranje v višini 1.132 milijonov SIT (4,7 milijonov EUR), preostanek pa v naslednjem letu.

Smatra se, da je ta cona ena izmed perspektivnejših, saj leži neposredno ob avtocesti Ljubljana- Maribor, in sicer tik ob izvozu iz avtoceste. V neposredni bližini se nahaja železniška postaja, v razdalji 15 kilometrov pa tudi letališče Maribor. Prav tako je samo mesto in s tem cona blizu ostalih večjih mest, Maribora in Celja, ki sta oddaljena okoli 20 kilometrov. Celotna površina cone je okoli 27 hektarjev, od tega 4 hektarji za stanovanjsko-obrtni del, 5 hektarjev za komunalno infrastrukturo, 18 hektarjev pa za poslovno dejavnost. V letošnjem letu bo komunalno urejenih okoli 12 hektarjev zemljišč. Ta zemljišča bodo komunalno urejena (elektrika, ceste, vodovod, kanalizacija, plin, telekomunikacije, parkirišča, zelene površine) in na razpolago v mesecu oktobru tega leta, sama zemljišča pa bodo lahko potencialni investitorji kupili že v poletnih mesecih.

V coni se bo izvajala proizvodna in storitvena dejavnost, medtem ko trgovska dejavnost ni predvidena. Po strokovnih ocenah bodo investicije na območju cone omogočile okoli 500 novih zaposlitev.
Aktiviranje te cone je zelo pomemben projekt za gospodarski razvoj mesta in Občine Slovenska Bistrica, vsekakor pa bodo pozitivni učinki vidni tudi v širšem okolju.

Pomembne informacije:
* v mesecu septembru 2005 bo objavljena javna ponudba za prodajo zemljišč v površini okoli 60.000 kvadratnih metrov, katerih lastnik je Občina Slovenska Bistrica;
* ker bo prodajna cena zemljišč že vključevala sorazmerni del stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča, bodo plačila le-tega oproščeni investitorji, ki bodo pridobili zemljišča z nakupom od prodajalca, Občine Slovenska Bistrica;
* do konca meseca oktobra 2005 bo celotno komunalno urejena prva faza komunalnega urejanja cone.

Podrobnejše informacije o coni je mogoče dobiti v Razvojno-informacijskem centru, tel. 02/843 28 42 ali 843 28 40 (Branko Žnidar).

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]