info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  6414  
   
  Danes smo:  
  29.3.2024, 10:15:13;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[12.11.2008]

   NOVE ZAHTEVE ZA USPOSABLJANJE ZA VARNO DELO Z NEVARNIMI KEMIKALIJAMI

V letošnjem letu je prišlo do spremembe Zakona o kemikalijah (objava v Ur. l. RS, št. 16/2008, dne 15.02.2008), ki vpliva na zahteve glede usposabljanja za varno delo z nevarnimi kemikalijami.
Spremembe Zakona o kemikalijah so se začele uporabljati 01.06.2008, z dnevom uveljavitve sprememb (15 dni po objavi) pa je prenehal veljati Pravilnik o usposabljanju in preverjanju znanja delavcev, ki ravnajo z nevarnimi kemikalijami (Uradni list RS, št. 22/01), po katerem je bilo zahtevano usposabljanje delavcev za varno delo z nevarnimi kemikalijami s periodiko 1 leta.
Torej usposabljanje po omenjenem pravilniku (in posledično po Zakonu o kemikalijah) ni več mogoče, saj ni več pravne osnove za to.

Res pa je, da to nikakor ni razlog, da delavce ne bi bilo potrebno več usposabljati za varno delo z nevarnimi kemikalijami, saj nevarnost pri delu z njimi ostaja še naprej.
Stališče nadzora (Inšpektorat za delo RS) in stroke je takšno, da je potrebno v prihodnje izvajati usposabljanje za varno delo z nevarnimi kemikalijami v okviru usposabljanja iz varnosti in zdravja pri delu na osnovi Zakona o varnosti in zdravja pri delu, kjer je potrebno ustrezno vključevati in obravnavati tudi področje dela z nevarnimi kemikalijami v podjetju.

Takšen način usposabljanja smo sicer že do sedaj izvajali v podjetjih, kjer so bile nevarne kemikalije sicer prisotne, a v manjših količinah, oz. je bila verjetnost stika s kemikalijami relativno majhna, zdaj pa je takšen smiseln pristop postal pravilo tudi za vsa ostala podjetja. Tudi sicer gre za neločljivo povezavo navedenih področij, ko govorimo o varnem in zdravem delu.

Zato je smiselno, da se v program usposabljanja iz varnosti in zdravja pri delu v podjetjih vključi tudi področje varnega dela z nevarnimi kemikalijami, saj gre za povezavo navedenih področij, zato je tudi usposabljanje za varno delo večinoma združeno v celoto, ki prepleta in združuje vsa ta podpodročja, ki so sicer zakonsko ločena med sabo, smiselno in dejansko pa v praksi močno povezana.

V času veljavnosti omenjenega razveljavljenega pravilnika (Pravilnik o usposabljanju in preverjanju znanja delavcev, ki ravnajo z nevarnimi kemikalijami (Uradni list RS, št. 22/01) ), je bila periodika usposabljanja in preverjanja usposobljenosti po pravilniku 12 mesecev.

Zdaj, ko je potrebno področje dela z nevarnimi kemikalijami obravnavati pri usposabljanju iz varnosti in zdravja pri delu po Zakonu o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD), je periodika določena z zakonskimi zahtevami ZVZD (24. člen) in zahtevami internih aktov v podjetju (Izjava o varnosti z oceno tveganja).

Varno in zdravo!

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]