info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  1683  
   
  Danes smo:  
  19.4.2024, 22:41:1;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[01.03.2009]

   Dominik Golob - gostilničar z veliko humorja in doživetih "štorij"

Tri zvezdice, beli golobi in 40 let za Gostišče Golob:

Dominik Golob starejši je bil leta 1968, skupaj z ženo Ljudmilo, eden izmed redkih drznih obrtnikov, ki je zgradil in odprl lastno gostilno. V Bukovcu pri Zgornji Polskavi je tako zrasla ena izmed prvih gostiln na območju občine Slovenska Bistrica, ki se je do danes, ko praznujejo 40. obletnico delovanja, ves čas širila, dograjevala in izboljševala, kar je že bilo delo Dominika Goloba mlajšega in njegove žene Manice.
Gostisce Golob 10
Spoštljiv "Dober dan", ki ga s preudarnostjo, vsakemu gostu posebej, četudi jih v gostišče vstopi deset hkrati, skupaj z rahlim priklonom, v slogu stare dunajske šole, glasno izreče lastnik Dominik Golob, je poleg 35 oleandrov, velike terase, okrašene s sezonskim cvetenjem in bogato obloženih miz kulinaričnih specialitet, še danes ena izmed znamenitosti znanega gostišča Golob v Bukovcu pri Zgornji Polskavi.
Dominik Golob, ki je gostinsko obrt od očeta prevzel ob njegovi upokojitvi leta 1982, je bil zraven od prvega dne. Leta 1968, ko je oče, prav tako Dominik, začel graditi gostilno, je pomagal že pri izkopavanju zemlje za temelje.
Golobova gostilna si je takoj pridobila svoje stalne goste, v tistih časih so med drugim sloveli po tržaških postrvih in gibanici, kmalu zatem pa po sladolednih sladicah. Leta 2000 so objekt dogradili in obnovili, tako da danes v večnamenski dvorani, zimskem vrtu, posebni sobi in točilnici sprejmejo okoli 400 gostov, ki lahko prespijo v dvajsetih sobah s štiridesetimi ležišči. Po tej dograditvi, stalnih obnovah in posodobitvah prostorov ter stalnemu dopolnjevanju kulinarične ponudbe, danes slovijo po treh zvezdicah.
V družinski obrti je poleg Dominika zaposlena njegova žena Manica in še trije zaposleni. V Portorožu študira hčerka Simona, ki je absolventka univerze za turizem in hotelirstvo, poleg tega pa pridno poprime tudi za delo doma. Mama Ljudmila, ki je steber Golobovega gostinstva, pa še danes vsako jutro zgodaj vstane in pripravi vse solate za celotni dan. Prav te so namreč poleg sadnega bifeja Golobova posebnost. "Ves čas moraš imeti nove ideje, se dodatno izpopolnjevati tako pri okusih kot pri estetskem zgledu hrane in tudi pri postrežbi", preudarno pove šef, ko opazimo zanimivo čokoladno fontano v sadnem bifeju, ko po sadju teče čokoladni curek, zamislil pa si jo je pred kratkim. "Tudi na sezono gledamo. Spomladi prihaja sezona belušev, čemaža, kozličkov, žrebetine, mladega pečenega krompirčka in še in še. Kozličke pripravljamo na žaru, ocvrte v bezgovi omaki. Poleti so lažje jedi, medtem ko je jesen čas za divjačino, koline, krvavice, pečenice. Zraven ponudimo razne mesne rulade, tartufe, razne medaljončke, kr
ompir na različne načine in še in še. Vedno dodajamo sezonski pridih," pripoveduje, medtem ko iz kuhinje prijetno zadiši, nam pa se cedijo sline.
Gostisce Golob 6
Pri Golobu tudi kompletna poroka z župnikom in matičarjem

H Golobu hodijo gostje iz vse Slovenije, prav tako tudi poročni pari. "Pri gostih iz drugih krajev opažamo to zanimivost, da če je eden od mladoporočencev Štajerc, drugi pa iz ljubljanskega, gorenjskega, dolenjskega ali primorskega konca, poroko najraje pripravijo na Štajerskem. Imeli smo veliko porok znanih osebnosti," smeje razlaga in se skrivnostno namuzne, ko povprašamo po imenih. Do svojih gostov je namreč diskreten, zato vprašanja ne ponavljamo. "Se je pa zgodilo že veliko smešnih 'štorij' ob teh priložnostih, ko so se gostje in celotna naša delovna ekipa nasmejali. Teh 'štorij' se z veseljem vsi spominjamo še danes, predvsem ob priložnostih, ko se gostje oziroma mladoporočenci vračajo, kadar praznujejo krst ali drug življenjski praznik."
Poleti, če je lepo vreme, poroko na željo gostov pripravijo tudi zunaj, ob gostišču: "Na travo položimo preprogo, postavimo baldahin, mize in stole aranžiramo, tudi bele golobe damo spustiti v zrak na željo mladoporočencev, seveda za srečo. K nam prideta tudi gospod duhovnik in gospod matičar, tako da celotna poroka poteka pri nas, če gostje tako želijo. Organiziramo catering na domu in pri matičnem uradu, vse na željo gostov."
Kljub temu, da se ljudje po statistiki ne poročajo več toliko kot včasih, pri Golobovih opažajo, da trend porok raste. V njihovi knjigi rezervacij so termini že lepo zasedeni, dve poroki sta rezervirani tudi že za naslednje leto, med termini pa so poleg porok in drugih praznovanj tudi razni strokovni seminarji, katere razna podjetja in izobraževalne organizacije pripravljajo pri njih.
Gostisce Golob 1
"Namakalnega sistema za zalivanje nimamo, ker se z rožami moraš pogovarjati"
Gostisce Golob 7
Tudi zdaj, ko ni čas za pelargonije in surfinije, Golobova okna cvetijo, trenutno so v koritih mačehe. "Čez 300 surfinij imamo ponavadi poleti, okoli 35 oleandrov in nekaj obešank za dopolnitev. Rože zalivamo vsak dan skoraj dve uri. Namakalnega sistema nimamo, ker žena in hčerka pravita, da se z rožami moraš pogovarjati. Letos mora biti manj rož, vendar ne vem, če me bo žena ubogala, kajti, rožice, pravita moji dve punci, imata za dušo in zato, da popestrijo zunanji izgled našega velikega objekta. Vsekakor pa ne za nagrade," pove večkratni nagrajenec v akciji Zlata vrtnica in o zunanjem okrasju potoži še, da so jim cvetlična korita tudi že ukradli, letos pa še novoletne lučke, ki so bile nameščene pred vhodom. "Vse moraš privezati," še dene napol v šali.
Gostisce Golob 5Letos bodo zabeležili okroglo, 40. obletnico delovanja. "Delo v gostinstvu je naporno in lepo, prinaša pa tudi veliko smeha, dobre volje in veselja. Delati moraš z veseljem, to je pomembno. Hčerka pa pravi še, da moraš v gostinstvu biti tudi pol psihologa," še pokomentira minula leta in se ob tem spomni še na veliko število vajencev, ki so se po učni pogodbi z mariborsko gostinsko šolo učili in izučili pri njih. "Veliko jih je bilo. Ta pridne, če to želijo, obdržimo. Tudi pri izobraževanju vajencev smo doživeli veliko lepih trenutkov, ob katerih smo se vsi iz srca nasmejali."
Gostisce Golob 9Do solz smo se ob našem obisku pri Golobovih nasmejali tudi mi. "Optimisti moramo biti, sploh v časih, ko je pred nami recesija in bo država med ostalimi podražitvami za 30 odstotkov podražila alkoholne pijače," še poreče v slovo.

Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]