info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  16939  
   
  Danes smo:  
  16.4.2024, 6:19:12;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[12.05.2009]

   Anton Mernik, s. p. - ISA Gradbene sanacije Mernik d. o. o.

Uspeh pride, ko se srečata pripravljenost in priložnost

Poslovno profesionalnost je začutiti že ob vstopu v poslovno stavbo zasebnega podjetja ISA lastnika Antona Mernika, ko hostesa ob prijaznem sprejemu, čeprav smo se za srečanje dogovorili pred tednom dni, pove, da nas gospod Mernik že pričakuje. V prvem nadstropju se prizor ponovi, ko samostojni podjetnik Anton Mernik sprejem pospremi z besedami 'veseli me, da ste točni'. Na našo pohvalo o dobri organiziranosti in prijaznosti, brez nepotrebnih besedi odgovori, da je danes tudi čas denar.
Opremljenost sejne sobe z lesenim pohištvom naravne barve, še posebej okrogle mize, iz katere v sredini raste palma, daje občutek naravnosti in umirjenosti, ki jo potrjuje tudi umirjeni pogovor s samostojnim podjetnikom Antonom Mernikom in lastnikom podjetja ISA sanacije Mernik d. o. o., ki sledi v nadaljevanju.
Anton Mernik 4
Gradbeništvo ima že v krvi - prvi začetki segajo h koreninam dedka Antona, ki je delal v kamnolomu v Cezlaku, nadaljujejo z očetom Antonom, ki je leta 1963 začel s samostojno dejavnostjo zidarstva, na kar je Anton Mernik ml. dodal svojih 25 uspešnih let, ki jih praznuje letos. "Nekaj časa, okoli pet let, sva z očetom imela vsak svojo obrt, nekatere projekte sva delala skupaj, potem pa je oče odšel v pokoj. Tudi v času najinega skupnega sodelovanja sem se raje držal bolj zase, raje sem delal sam, kajti skupaj s starši je pač, vemo, kako, ko se srečujeta dve generaciji, ki razmišljata različno. Začetek pa je vsak težak in negotov. Štartal sem sam, nato zaposlil enega zidarja, potem dva, pa enega vajenca in tako naprej. Kar zadeva povpraševanje po našem delu, pa ga je takrat, ko smo začeli, bilo veliko več kot danes. Danes pa se moramo za delo bolj potruditi, da ga dobimo," pove o začetkih ob primerjavi današnjih časov s takratnimi.

O finančni podlagi
"Banke so nam takrat zaupale, podprle so naše projekte in še jih podpirajo in nam zaupajo še danes."
Anton Mernik 1
Kmalu mu prvotna dejavnost gradbeništva ni bila dovolj, podjetje je razširil z dejavnostjo gradbene mehanizacije. Nenehnemu strmenju k razvoju podjetja in doseganju novih in novih ciljev, je nato sledil lasten izum, ko so se začeli ukvarjati z izvajanjem sanacij v gradbeništvu. Začeli so razvijati novo tehnologijo na področju sanacij. "Cilji in vizija so bili razvijati novo tehnologijo izgradnje v gradbeništvu, graditi zgradbe, ki bodo odporne na agresivno atmosfero, zaščititi kulturno dediščino v vseh oblikah, od gradbenih sanacijskih posegov do lokalne kompleksne zaščite kot take. Tu bi poudaril, da nas je na področju tehnologije gradbenih sanacij veliko usmerjal tehnolog Ivan Klaneček, dipl. ing. gradbeništva."
Tako so danes ponosni predvsem na Tartinijevo občinsko palačo, na obnovo starega hotela Palace, sodišče v Piranu, Fontano Di Punta v Kopru, v Slovenski Bistrici na veliko zgradb v mestnem jedru, na sanacijo bazena in rezervoarja v Termah Maribor, na dvorec Rakičan, cerkev Malečnik - Gorca. "Veliko jih je. Pri omenjenih zgradbah smo izvajali sanacije vlage in gradbenih poškodb."

Gradnja poslovnih in stanovanjskih objektov za trg
Anton Mernik 3
Kmalu tudi to ni bilo dovolj - Mernika je ambiciozna žilica gnala naprej. Začeli so se ukvarjati z gradnjo poslovnih in stanovanjskih objektov za prodajo. Uvertura v to dejavnost je bila položitev temeljnega kamna za EURO OBRTNI CENTER v Slovenski Bistrici, katerega je položil takratni župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar. "Takrat se je kazala potreba po proizvodno-skladiščnih prostorih, ki so dostopni obrtnikom in podjetnikom. Naš del je v tem, da pripravimo primarno infrastrukturo. Projekt je v teku, gradil se bo še nekaj let," razloži vizijo o okoli 40 tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču z ugodno lokacijsko lego neposredno ob avtocesti. "Na področju nepremičnin pa bi rad omenil našega svetovalca, Bistričana Franca Šifta," še doda.
Kmalu po zasaditvi lopat omenjenega obrtnega centra so sledili temelji za stanovanjsko naselje MIRNI ZALIV v Ulici pohorskega bataljona v Slovenski Bistrici, kjer je tri od več stanovanj odkupila tudi Občina Slovenska Bistrica.
Nato so začeli z gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta OPTIMA II, ki ga je Mernik zaradi lokacije, ob dovozu v Slovensko Bistrico, poimenoval Bistriška vrata.

Anton Mernik ml. danes zaposluje 15 redno zaposlenih delavcev, od tega se vsi dodatno izobražujejo, vsaj pet jih je z najmanj višjo oziroma visoko izobrazbo. Prav tako pri Mernikovih ne bo težav z naslednikom - poleg hčerk Rebeke in Isabelle namreč pridno raste še sin, že četrti Tonček Mernikove generacije.

Na vprašanje, ali gre pri omenjenih Bistriških vratih za podobna mestna vrata, kot so jih zastavili z dvema stolpnicama v Ljubljani in jih bodo še z dvema stolpnicama, ki bodo leta 2011, ko bodo končana, tvorila severna mestna vrata na vsaki strani Slovenske ceste v Ljubljani, razloži: "Zamisel je podobna za Slovensko Bistrico. Nekatere stvari še pridejo, še več objektov bo, pravi izgled pa bo nastal šele, ko bo celotna gradnja Bistriška vrata končana."
Glede na to, da bosta omenjeni ljubljanski stolpnici visoki 70 do 80 metrov, skupaj z anteno celo do višine 95 metrov, še povprašamo, kaj meni o odločitvi bistriškega občinskega sveta, ki je z večinskimi glasovi proti zaustavil mariborskega investitorja, ki je tudi v Slovenski Bistrici, pod Jožefom, želel zgraditi stolpnico: "Tudi sami smo imeli idejni projekt z višjo stavbo, vendar smo zaradi drugačnega interesa lokalne skupnosti idejo spremenili v nižjo gradnjo. Sam nimam nič proti visokim stolpnicam, tudi v Slovenski Bistrici bi lahko bila. Zaželeno pri tem bi bilo, da o tem ne bi odločal občinski svet, ampak raje kakšni strokovnjaki s področja prostorskega planiranja."

Obeležitev 45. obletnice

Tako bodo tudi praznovanje 45. obletnice, natančneje teče letos 26. leto dejavnosti Antona Mernika ml. na dvajset let očetove podlage, obeležili delovno, oziroma bodo pokazali, kaj so v tem času naredili. "V uporabo bomo predali primarno infrastrukturo poslovno-stanovanjskega objekta OPTIMA II in EURO OBRTNI CENTER PENTA II v četrti fazi s predajo infrastrukture v uporabo. Pripravljamo tudi prenovitev celostne podobe firme, ob tej priložnosti bomo izdali tudi zbornik. Obletnico pa bomo obeležili tudi še na drugačen način," napoveduje Anton Mernik.
Glede na povedano je vprašanje o nadaljnji viziji skoraj neumestno, pa vendarle: "Nadaljevali bomo z zastavljenimi projekti v Euro obrtnem centru in poslovno-stanovanjskem projektu Bistriška vrata. Pa še kaj zraven. Imamo še nekaj zemljišč, pripravljenih za gradnjo, vendar, vse ob pravem času. Še več bi lahko gradili, če bi bila lokalna skupnost vsem enako naklonjena. Imamo še idej, vendar je vse odvisno tudi od trga. Upamo tudi, da se bo nadaljevala družinska tradicija še naprej, za mano poleg dveh hčera raste sin, četrti Tonček v naši generaciji."
Antona Mernika se očitno tudi recesija ni dotaknila, a kljub vsemu vprašamo po njegovem mnenju o trenutni gospodarski krizi: "Recesija je pričakovan rezultat naših dejanj, ki smo jih počeli v preteklosti."
Več kot očitno je tudi, da je, kljub idejam, ki segajo na evropski nivo, rad zvest domačemu kraju. Realizacije njegovih idej ostajajo v Slovenski Bistrici, zaradi česar bo domačemu kraju pustil pečat, na kar tudi opozorimo: "Ja, sledi bodo ostale. Upam, da bodo objekti dolgo zdržali brez popravila. Kakšen bo ta pečat, pa je odvisno od tega, kako bodo zadovoljne naše stranke in naši kupci."

Kdo trenutno kroji trg
"Nepremičninski trg, vključno z državno infrastrukturo, in borza. To so močni aduti, močne panoge gospodarstva, ki danes krojijo trg."

Prav tako domačemu kraju zaupa tudi strokovnost, ko gre za njegove otroke. Po svoji firmi je poimenoval mlajšo hčerko Isabello in, glede na to, da sta oba z njegovo življenjsko sopotnico Andrejo uspešna poslovneža, povprašamo, ali tudi Isabella že kaže te sposobnosti. "Kaže sposobnosti, veseli jo ekonomija, vpisala se bo v Srednjo šolo v Slovenski Bistrici, ekonomske smeri. Srednja šola Slovenska Bistrica, tako gimnazijski kot ekonomski program in gimnazijski športni oddelek zelo visoko kotira. Kar zadeva poimenovanje Isabelle po naši firmi, pa bi rekel, da je to bila bolj mamina ideja, kar drži tudi za sina Tončka, ki bo nadaljeval rod z istim priimkom in istim imenom. Najstarejša hčerka Rebeka pa v času počitnic že pridno pomaga, s čemer se uči delovnih in poslovnih navad. Sicer pa študira na mariborski ekonomski fakulteti, ker fakultete v Slovenski Bistrici zaenkrat še nimamo. Sicer pa tudi otroke vzgajam v delovnem, učečem duhu."
Anton Mernik 2
Leta 2005 med tremi nominiranci za laskavi naziv Obrtnik leta Slovenije

V zadnjih letih se je tudi sam dodatno izobraževal, predvsem na področju menedžmenta. Pravi, da je izobrazba, kljub izjemni volji, iznajdljivosti, dobri finančni podlage in pravi priložnosti potrebna za uspeh: "Pride prav. S tem spoznaš še cel kup drugih področij. Tehnologija napreduje in moraš jo spremljati."
Na steni sejne sobe visi kar nekaj pomembnih priznanj. Med pomembnejšimi, ki jih izpostavimo, je nominacija za laskavi naziv Obrtnik leta, ki ga podeljuje Obrtna zbornica Slovenije. Mernik je namreč leta 2005 bil poleg Jožefa Lorbeka in Franca Piška, ki je potem tudi bil razglašen za Obrtnika leta, bil nominiran za ta naziv, kar tudi, predvsem organizatorja, spoštuje: "Vsak bi se dobro počutil, če bi prišel v finale, torej med tri podjetnike v Sloveniji. Tudi pri tem pa je tako - spet spoznaš dodaten krog ljudi, nove priložnosti. Vsekakor pa je to potrditev, da si delal in da delaš dobro."
Glede na to, da tovrstne izbore pripravljajo tudi v domači občini, kjer se Mernik doslej ni znašel med imeni, izzovemo še za ta komentar:
* Menite, da so tovrstni izbori lahko vedno optimalni, še posebej na domačih tleh?
"Podpiram tovrstne izbore. Pri optimalnosti je pa tako, da se tudi ena obrtnica - frizerska mojstrica, na primer, zelo trudi in zelo dobro dela, pa njenega dela ne bo nihče opazil. Menim, da komisija, ki izbira podjetnike za te nazive, nima lahkega dela. Menim še, da bi bilo bolje, da bi te izbore vodila občinska uprava."

Posebnež v pozitivnem smislu na vseh področjih
Anton Mernik 5
Previdno ga označimo za posebneža, v pozitivnem smislu. Predvsem zato, ker rad naredi nekaj novega, ker rad počne to, česar drugi ne. In ni nam zameril te označbe. "To pa drži, da sem posebnež. To je zame izziv."
Ena izmed teh posebnosti je tudi stanovanjska hiša, zgrajena v stilu golfa, v kateri z družino živi. "Takšno sem si želel. Videl sem jo nekje na Portugalskem, in naredili smo jo."
Posebnež je tudi zasebno. Poleg igranja golfa, katerega je dolga leta strasten privrženec, še "plavamo, smučamo, najraje pa z otroki igramo šah in monopoli, ker se iz tega učijo, ta igra jim koristi za življenje. Sam pa se rad zapeljem z motornim kolesom, igram tarok in preberem kakšno dobro poslovno-motivacijsko knjigo. Moji vzorniki so avtorji teh knjig. To so Anthony Robbins, Brian Tracy, Robert Kiyosaki, Donald Trump, Zig Ziglar, Georg Baumann. So teoretiki in praktiki. Tudi od teh dobivam dobre ideje za svoje poslovne odločitve." Njihove fotografije ima Mernik izobešene na vidnem mestu v svoji pisarni, ki jo pokaže ob koncu našega pogovora. Ko ponosno pokaže še izobešeno fotografijo družine s svojimi otroki, in zgodovinsko, črno-belo fotografijo, na kateri je skupaj z očetom pri zidarskem delu, poleg izjemne poslovnosti pokaže tudi človečnost.
Ker mu očitno uspe vse, česar se loti, mu, kljub temu, da vprašanje zveni šolsko, kot rezime, zastavimo še tega:
* Kaj je torej potrebno za uspeh?
"Uspeh pride, ko se srečata pripravljenost in priložnost."
* In, glede na to, da imate tudi vi okoli sebe strokovno usposobljene ljudi, ste najbrž večkrat tudi vi tisti, ki daste priložnost drugim … vrtamo, ali bolje, povezujemo dalje, in mislimo predvsem na omenjena strokovnjaka, gospoda Klanečka in gospoda Šifta: "Tudi. Tudi tu se srečujeta pripravljenost in priložnost."

Dogovorjeni smo bili za uro pogovora. Ne da bi nas priganjal, naše slovo pospremi z besedami, da je vesel, da smo tudi mi pravilno predvideli čas. Vsaka Mernikova nadaljnja ura je namreč tudi za nami bila natančno organizirana. "Zdaj se grem v Maribor pogovarjat s predstavniki Direkcije za ceste o ureditvi odstavnega pasu za dovoz v poslovno-stanovanjski objekt Bistriška vrata, potem pa imam na vsako uro sestanke, moram pogledati v notesnik, s kom še danes," še, kljub polnemu urniku, zelo umirjeno doda Tone Mernik, kot raje sliši, da ga imenujejo in kot se je tudi oglasil po telefonu, ki je zazvonil nekje v sredini pogovora.
Tekst in foto:
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]