info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5193  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 11:34:23;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[19.08.2009]

   Dvorec Štatenberg

Gostinskega dela na dvorcu Štatenberg se je lotil mlad samostojni podjetnik Mihael Piškur, član bistriške obrtne zbornice:

"Dvorec bomo spet oživeli"

Sredi julija je po pol leta ponovno oživel restavracijski del na dvorcu Štatenberg. Lotil se ga je samostojni podjetnik Mihael Piškur iz Žetal v Halozah, ki je samostojno dejavnost registriral v Slovenski Bistrici. Od letošnjega poletja bo tako predvidoma naslednjih pet let štatenberski dvorec spet živ.

Mihael Piškur je z Impolom, lastnikom dvorca, lani decembra podpisal pogodbo o najemu gostinskega dela dvorca za pet let. Sprva je načrtoval, da bo obnova, potrebna za začetek obratovanja končana do letošnjega marca, vendar ni šlo vse tako gladko. "Stanje je bilo slabše, kot sem si predstavljal," je povedal Mihael, "vendar smo vložili trud, delo in čas, tako da smo zdaj končno dočakali otvoritev."
Dvorec Statenberg 1V obnovo je po besedah Piškurja Impol vložil okoli 13 tisoč evrov. Za ta denar so obnovili kuhinjo, ki je bila v zelo slabem stanju, nabavili nove kuhinjske aparate, zamenjali nekaj vodovodnih cevi, prepleskali vse prostore in obnovili sanitarije. Mihael Piškur ima zdaj na razpolago kuhinjo, šank-prostor, dva manjša restavracijska prostora, glavno dvorano ter hodnik in sanitarije s pomožnimi prostori, kar je skupaj veliko okoli 700 kvadratnih metrov. V teh prostorih lahko skupaj sprejme okoli 250 gostov.
Zaenkrat bo, kot pravi, največ delal sam, pomagala mu bo njegova zaročenka Petra, redno pa je zaenkrat zaposlil kuharja. "Zelo rad bom vzel na prakso tudi dijake iz srednje gostinske šole," še napoveduje glede kadra.
Poleg kulinarične ponudbe bodo pripravljali razne prireditve tudi zunaj, katere bodo namenjene širšemu krogu ljudi. "Pripravljali bomo tudi plese, nedeljska kosila in ostalo ponudbo, ki bo cenovno dostopna za vsak žep. Potrudili se bomo, da bomo dvorec oživeli nazaj."
Dvorec bo odprt od srede do nedelje, medtem ko ob ponedeljkih in torkih ne bodo delali.
Polovica dvorca Štatenberg je tako znotraj obnovljena in v uporabi - v enem delu živi tudi Mihael Piškur, medtem ko je notranjost druge polovice dvorca zapuščena.
Gostinski del je 10. julija slavnostno odprl Alojz Gorčenko, župan občine Makole.

Tekst in foto:
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]