info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  1619  
   
  Danes smo:  
  19.4.2024, 21:34:16;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[11.03.2010]

   Gostilna Daníca Preloge: Anita in Miran Ramot

"Pri nas je vse domače"

Gostilna Danica 1Gostilna Daníca na Prelogah leži na "tromeji" občin Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice in Oplotnica. Od leta 1990 sta jo v svoje roke od staršev prevzela Anita in Miran Ramot. Danes, po dvajsetih letih trdega dela in vlaganja, ko jima že pomagata tudi hčerka Anja in sin Niko, pa je iz tega gostinskega objekta na vrhu Prelog, nastalo pravo družinsko podjetje.

Objekt gostilne Daníca je na Prelogah "zrasel" 1965. leta, ko ga je zgradil Anitin oče Mirko Goričan. Sprva kot hišo s poslovnim prostorom, v katerem je, ker je bil mizar, želel opravljati mizarsko dejavnost. Nato pa si je premislil in poslovni prostor preuredil v gostinskega ter ga začel oddajati v najem. V letih med 1967 do 1990 se je tako tam zvrstilo pet raznih najemnikov, prva med njimi sta bila Danica in Ivo Šoštarič.
In od kod ime gostilne? "Oče jo je poimenoval po zvezdi jutranjici, ker so gostilno pozno zapirali. Gostje so domov odhajali proti jutru, in takrat jih je že spremljala zvezda daníca," razloži Anita.
Kljub temu sta oče Mirko in mama Marija obdržala del poslovnosti zase - mama Marija je namreč prevzela dejavnost oddajanja prenočišč.
Novembra, natančneje četrtega, 1990. leta, pa sta obrt prevzela Anita in njen mož Miran. Kljub temu, da ima dobro znana Daníca dolgoletno, 43-letno tradicijo, bosta novembra Anita in Miran zabeležila dvajseto obletnico, odkar je gostilna v rokah domačih. Skupaj s hčerko Anjo, ki v 4. letniku zaključuje mariborsko Pedagoško fakulteto - smer glasbena pedagogika, in sinom Nikom, ki je v Ljubljani na Fakulteti za šport v 1. letniku, sta v teh letih ustvarila pravo družinsko podjetje, saj oba otroka pridno pomagata doma, v kuhinji in v strežbi.

Nobeden od nas ni gostinec, zato so začetki bili težki
slike za ireno brdnik 002
Tako se spominja Anita njihovih začetkov iz devetdesetih. "Gostinstva sva se oba z možem priučila. Začeli smo, trdo smo delali, in vse, kar smo zaslužili, smo vložili v poslovni objekt. Dogradili smo veliko jedilnico za 70 gostov, prenovili kuhinjo, sobe, letni vrt in okolico. Nikoli ne zmanjka, ne dela, ne vlaganja," še pravi.
Danes so znani predvsem kot stara, domača, podeželska gostilna, ki slovi po domači kuhinji, saj hrano pripravljajo tako, kot so jo včasih naše babice. "Kuhamo domače slovenske jedi, točimo domače vino - od kmetov, rednih dobaviteljev iz domačih logov. Obdržali smo tudi prenočišča, gostom oddajamo šest sob."

Gostinstvo je trd kruh
slike za ireno brdnik 008
K njim prihajajo gostje vseh struktur - "od navadnih do tistih s kravato. Naša gostilna je namenjena vsem gostom. Sprejemamo zaključene družbe. Organiziramo razna praznovanja. Praznujejo rojstne dneve, krste, birme, obhajila poroke, na žalost se ne moremo izogniti tudi sedmin, gostje pa se srečujejo tudi na poslovnih srečanjih. Smo tudi obcestna gostilna, ko gostje k nam prihajajo na krajše okrepčilo. Vsak dan imamo namreč na voljo malice in kosila. Imamo tudi catering za razne priložnosti, predvsem v času obhajil, birm in porok," pove Miran.
Ob gostilni je tudi igrišče in igrala za otroke, gostje pa se lahko sprostijo tudi z lovljenjem rib v njihovem ribniku. Pa veliko parkirišče, kar je danes tudi veliko vredno.
Gostilna Danica 2Anita je aktivna tudi v domačem Turističnem društvu Vitica, kateremu tudi predseduje. Njihova gostilna je znana še po tem, da sodeluje pri razvoju turizma, še posebej pri spodbujanju turistov k pohodom po poti Maksa Pirnika, ki poteka od Prelog do Prihove, na okoli šest kilometrov dolgi pešpoti, po kateri so nekoč peš hodili v šolo in v cerkev.
"Gostinstvo je trd kruh," še analizira Anita gostinsko dejavnost. "Prostega časa ni, ker moraš biti aktiven in na razpolago vsak dan - od jutra do večera - in še vse sobote in nedelje."
Morda pa se Anite kdo spomni tudi še, ko je marljivo delala na Območni obrtni zbornici Slovenska Bistrica; še v časih na Leskovarjevi ulici, kjer je, preden je doma prevzela gostilno, službovala šest let.
Irena BRDNIK
Foto: Irena Brdnik in arhiv družine Ramot

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]