info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  6311  
   
  Danes smo:  
  29.3.2024, 8:28:54;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[02.12.2011]

   HOTEL LEONARDO d. o. o. Slovenska Bistrica

Gostinstvo, cementninarstvo in prevozništvo Črešnar

Trenutno edini hotel v Slovenski Bistrici beleži rojstno letnico 2000. Nastal je v družinskem podjetju Črešnar iz Oplotnice, katerih temelji izhajajo od Jožice Črešnar - znane močne, ambiciozne in delovne ženske, ki je pred več kot 50. leti kot edina ženska na tem območju začela izdelovati betonsko opeko.

Jožica Črešnar je potem ko je pred več kot 50 leti vzela obrt, vsa ta leta živela za posel. Daleč naokoli je bila znana po izdelovanju betonske opeke. Bila je ena pionirk in edina ženska na tem območju, ki je izdelovala opeko. "Ob podpori družine," kot pravi sama. "Treba se je bilo boriti," to večkrat pove.
S to borbo se je pred več kot 20 leti lotila še gostinstva in v Slovenski Bistrici zgradila bistro Leonardo in ga sprva nekaj let oddajala v najem. Nato ga je družina razširila v take razsežnosti, da je leta 2000 nastal hotel. "Temelji obrtništva so pridnost, kvaliteta in vztrajnost, pa še veliko korajže zraven."
"Delo in še enkrat delo," dodaja danes nosilec delovanja, Jožičin sin Jožef Črešnar. Jože Črešnar je spoznanje, da le trdo in pošteno delo obrodi sadove, prinesel že skoraj na svet. Cementninarstvu je dodal avtoprevozništvo in gradbeno mehanizacijo - dejavnost, ki je njegova stara ljubezen. Skupaj z družino pa se je lotil še gostinstva .

Leta 2000 Bistrica spet dobila hotel

Leta 1998 se je družinskemu podjetju pridružila še Jožefova žena Vida, ki se je bolj angažirala v gostinskem delu dejavnosti, pred nekaj leti pa še hčerka Mojca. Obnovili so restavracijo in prostore zimskega vrta in uredili 20 sob za prenočišča, kjer lahko prenoči 50 gostov. Danes celotna dejavnost zaposluje 14 oseb. Jožef skrbi za tehnične zadeve, hčerka Mojca za nabavo, vodenje dokumentacije in kontrolo kvalitete, Vida pa za komercialni del poslovanja in kader. Čeprav je kulinarika na prvem mestu, je pri njih izrazito pohvalen tudi zunanji izgled ter drobni notranji detajli, ki jih prilagajajo sezonam, kot so čas pomladi, jeseni in poletne sproščenosti, Valentinovega, novega leta,… ki dajejo občutek prijetnosti in domačnosti. Velik poudarek dajejo tudi na zelo profesionalen pristop, zato imajo prednost pri zaposlitvi resni, odgovorni in primerno gostinsko izobraženi sodelavci. Predvsem med strežnim osebjem prevladujejo moški, kar je že od nekdaj njihova značilnost. Trdno namreč verjamejo, da je znanje m
oč.

Tri-zvezdični hotel
N-5-Hotel Leonardo 2
Čeprav hotel po velikosti sob ustreza kriterijem štirih zvezdic, je v skladu s standardi registriran kot tri-zvezdični. V sedanjih restavracijskih prostorih je prostora za 150 ljudi. Vsako soboto prirejajo plese, ki jih večkrat sezonsko obarvajo. Prav tako je sezonam prilagojena njihova kulinarika. Poleg dnevnih menijev, malic in kosil dajejo poudarek na a la cart. "Radi smo sveži in zanimivi," pravi Vida Črešnar. "Večkrat pripravljamo dodatne ponudbe. Za uspeh naše kuhinje pripisujem zasluge tudi dolgoletnemu mojstru kulinarične umetnosti gospodu Metličarju. Veseli smo, da se gostje radi vračajo k nam, saj se vedno z veseljem potrudimo, da bi se pri nas počutili domače in prijetno. Poskušamo dodati noto srčnosti, kar je tudi naša prednost pred velikimi sistemi, kjer so zadeve strogo klišejske," poudarja Črešnarjeva, in nadaljuje: "specializirali smo se tudi za catering, potrudimo se in ga izpilimo, ker predstavlja dodaten, nikoli dokončan izziv, toliko možnosti ponuja. Navajeni smo na razna okolja; posebe
j čudovit v svoji nedotakljivi lepoti je bistriški grad. Kadar lahko doprinesemo ščepec kulinaričnega navdiha tudi tja, smo še posebej zadovoljni."

Gostinstvo je trd kruh
N-5-naslovnica-Hotel Leonardo 1
"V gostinstvu je potrebne veliko predanosti vsak trenutek. Vsak moment moraš biti pripravljen. Delovnega časa ni. Ampak ko je gost zadovoljen, si takoj nagrajen in ni težko. Takrat se vse premaga. Verjeti moraš, pa gre. Pa rad moraš imeti to delo," meni Jože o gostinski stroki. Kar zadeva Črešnarjevo vizijo za naprej, pa, "vemo, da je v podjetništvu vedno treba naprej. Ne smeš spati na lovorikah. Zdaj, ko je objekt zgrajen, ga je že treba obnavljati. Trenutna situacija je taka, da je hotelu potrebno vračati vse, kar je dal.. Ne bi želeli da zaspimo, da bi gostje imeli občutek dotrajanosti. Želimo ostati zanimivi." Tako v tem času že obnavljajo sobe, seveda pa imajo še veliko želja, ki jih želijo realizirati, vse v smislu zadovoljevanja višje ravni kakovosti.

Bistriški turizem

Črešnarjevi zagovarjajo znano reklo "Turizem smo ljudje". Pravijo, da še kako drži. Hči Mojca je diplomirala na Visoki šoli za turizem, Vida je bila prisotna na raznih izobraževanjih, pa tudi srečanjih, kjer se akterji turizma srečujejo z vprašanjem, kako kvalitetno nadgraditi področje turizma. Z gostinstvom si je služila dodaten kruh že kot študentka, in odtlej jo ta dejavnost spremlja. Zato je vprašanje Vidi Črešnar o bistriškem turizmu zelo na mestu. Takole odgovarja: "Postavlja se vprašanje, kako gosta ustaviti. Bistriški turist je v glavnem tranziten gost. Seveda so izjema poslovni gostje. Tukaj je zagotovo tržana niša, ki zahteva dolgoročno trdo in ciljno usmerjeno delo. V nasprotnem razmaha stacionarnega turizma ne bomo dosegli. Pri tem bi rada omenila opažanje, ki ga v Bistrici zaznavam že vrsto let .V našem mestu namreč vlada prepričanje, da nimamo dovolj spalnih zmogljivosti. Z gotovostjo lahko trdim, da to ne drži. Pri nas v hotelu lahko prespi 50 ljudi naenkrat in kadar pride skupin
a turistov, z veseljem organiziramo nočitve pri ostalih ponudnikih nočitvenih kapacitet v okolici. Vendar se to žal zgodi bolj izjemoma., saj načeloma ni večjih skupin turistov, ki bi se dlje časa zadrževale pri nas. Dobro je, da se zavedamo, da gost ne bo prišel v Bistrico zaradi nočitvenih kapacitet, ki jih ponujamo, oziroma ne bo ostal doma zato, ker jih morebiti ne bi imeli dovolj. Privabilo ga bo vse kaj drugega., postelja je le suport turističnemu duhu. Ciljna promocija vzroka, zaradi katerega bo gost prišel k nam je tisto, kar si želimo, da bi bilo v našem mestu močno in prepoznavno."
Ne glede na to, da se je kriza dotaknila skoraj vseh sfer gospodarstva, Črešnarjevi optimistično zrejo v prihodnost, saj pravijo, da je zagotovo pot povsod, kjer je dovolj trdna volja.
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]