info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  26850  
   
  Danes smo:  
  17.6.2024, 3:58:21;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[02.12.2011]

   Planinski dom na Treh Kraljih se vzpenja do strehe

Potem ko je Planinskemu društvu Slovenska Bistrica lani uspelo svečano položiti temeljni kamen za gradnjo novega planinskega doma na Treh Kraljih, je zdaj že zabetonirana druga betonska plošča. Spomladi bodo zgradili še eno nadstropje in tretjo ploščo, aprila pa naj bi dom bil že pod streho. "Maja bo smrečka gor!" napoveduje Matjaž Pečovnik, glavni akter za gradnjo doma. Zaradi materialov, iz katerih bo grajen, se Bistričanom obeta zaenkrat najsodobnejši in najlepši planinski dom v Sloveniji.

Ker ima Planinsko društvo Slovenska Bistrica denarja za gradnjo novega doma premalo, se je na pobudo Matjaža Pečovnika zbrala skupina ljudi, ki so se odločili, da bodo s skupnimi močmi naredili kar se največ dá, da bodo bistriški planinci na Treh Kraljih spet imeli svoj planinski dom. Lani avgusta so tako svečano položili temeljni kamen za gradnjo tri-nadstropnega planinskega doma, ki bo ob smučišču, na travniku poleg Kekčeve koče.
n-5-Planinski dom 7
Gradnja iz kvalitetnih in energetsko varčnih materialov

Dom bo zgrajen iz kvalitetnih, najsodobnejših in energetsko varčnih materialov. Opremljen bo v domačem, planinskem duhu, pri notranji opremi bo prevladoval masivni les. Del kleti je pod zemljo, v pritličju bodo restavracija, kuhinja s kapaciteto za 70 ljudi, krušna peč za peko kruha, velik prostor za izobraževanje, prezentacije in seminarje, kjer bo kamin z odprtim kuriščem. Ta prostor bo meril 6 krat 12 metrov, nad tem prostorom bo prav tako velika pokrita terasa. V nadstropju bodo štiri sobe s po štirimi ležišči - vsaka soba bo imela svoj tuš za prhanje. Spodaj bodo posebne namenske sobe - spominska soba, soba za odlaganje smuči, soba za nahrbtnike ter sanitarni in ostali pomožni prostori. Dom bo pokrit s streho dvokapnico, v avstrijskem alpskem stilu. Priklopljen bo na mini čistilno napravo. Pred domom nameravajo postaviti še sodobno plezalno stezo. Glavni izvajalec del je zasebna firma MAP-Trade d. o. o. Slovenska Bistrica, katere lastnik je Matjaž Pečovnik, dolgoletni član bistriškega Planinskega društva
ter dolgoletni uspešen alpinist in himalajec. Pri gradnji doma je tudi glavni pobudnik in organizator, zaslužen je tudi za zunanjo in notranjo podobo doma, ki jo je videl pri avstrijskih planinskih domovih. Poleg tega, da ves čas volontersko spremlja gradnjo, organizira in povezuje ljudi - domačine in poznane po vsej Sloveniji, ki jih ima zaradi svoje dolgoletne aktivne vključenosti v alpinizem, zadnjih 25 let pa zaradi velikih projektov, ki jih njegova firma izvaja po Sloveniji - da se z raznimi aktivnostmi vključijo s svojim delom ali storitvami. "To je moje poslanstvo Slovenski Bistrici," skromno pravi Pečovnik, "verjetno zadnje," še doda.
N-5-Planinski dom 6
Vsi delajo prostovoljno

Tako je k volonterskemu delu pritegnil še druge. Samo Gubenšek, tudi član planinskega društva, vodi nadzor pri gradnji, "in to povsem volontersko in z velikim veseljem opravlja," pravi Pečovnik. "Vesel sem, da se je planinsko društvo, predvsem sedanja predsednica, po dolgih letih prerekanja odločilo za gradnjo novega doma," pravi Samo Gubenšek. "Da so uredili vsa lastniška razmerja in pridobili gradbeno dovoljenje, da gradnja poteka v skladu z vsemi predpisi. Tudi načrti so zelo dobro narejeni. Glede na to, da dela potekajo sponzorsko, gradnja dokaj hitro napreduje," še pravi Gubenšek. Dela namreč v glavnem potekajo sponzorsko, tako z delom, denarjem, kot z materialom. Pečovnik je doslej zbral okoli 60 tisoč evrov denarja od sponzorjev, nekatera podjetja in samostojni podjetniki oziroma obrtniki so pomagali z materialom in opravljenimi storitvami. Blaž Gregorič, vodja gradbenega odbora: "Material do pod strehe imamo, potrebujemo le še nekatere prevoze. Letos bi potem radi še objekt zaprli z vsem stavbnim pohi
štvom, in uredili okolico. Morda nam bo uspelo narediti še fasado, ta bo lesena iz debelejših lesenih brun. Poudaril bi rad, da je to trenutno edina gradnja planinskega doma v Sloveniji."
N-5-Planinski dom 2Še bodo zbirali sredstva, zato so vsi - obrtniki, podjetja, občani, ki bi kakorkoli z denarjem, delom ali materialom bili pripravljeni pomagati pri gradnji bistriškega planinskega doma, vabljeni k sodelovanju, da s skupnimi močmi Bistričani spet dobimo svoj lasten planinski dom, ki bo služil vsem, ki bodo radi zahajali na sveži zrak na bistriško Pohorje. Nenazadnje ga bodo potem, ko bo odprt, koristili vsi, še posebej dobro, če pomislimo, da je spanje in hrana v planinskih domovih občutno cenejša kot v hotelih oziroma komercialnih destinacijah. Večji sponzorji naj bi v domu imeli tudi kak svoj kotiček, poimenovan po njih, je še ideja članov odbora.
Dom naj bi bil končan drugo leto jeseni, ko bo društvo praznovalo 90. obletnico delovanja.

Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]