info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  6729  
   
  Danes smo:  
  29.3.2024, 16:31:12;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[02.12.2011]

   Jožica in Božo Juhart - sposoben zakonski par v gostinstvu že 27 let

Na Treh Kraljih letos otvoritev hotela s tremi zvezdicami

Uspešno kariero samostojnega gostinstva sta Jožica in Božo Juhart začela z bifejem 1984. leta v Laporju. Potem ko sta nato več let razvajala svoje goste v Slovenski Bistrici in na Črešnjevcu še s kulinariko, sta se leta 1999 povzpela na Tri Kralje in sprejela nove izzive oživitve rekreacijskega centra na bistriškem Pohorju. Poleg vseh obnov in posodobitev jima je uspelo napraviti umetno zasneževanje na smučiščih, letos pa bodo odprli nov hotel s tremi zvezdicami. V načrtu imajo še gradnjo apartmajske vasi, in še, in še …
RTC Trije Kralji naslovnica
"Živeti bi morali 200 let, da bi naredili vse, kar imamo v načrtu," je povedala Jožica Juhart v restavraciji Penziona Jakec na Treh Kraljih. Potem ko pohvalimo sposobnost gostinskega zakonskega para, pa: "Ja, oba z Božom sva po poklicu kuharja, in oba sva bila v gostinski šoli odlična. Meni celo ni bilo treba opravljati mature, ker sem imela odličen uspeh. Oba sva dober kader v gostinstvu, to je res. Profesor mi je ob koncu šolanja predlagal, naj šolanje nadaljujem, vendar sem se raje odločila, da bom znanje uporabila zase, v svoji dejavnosti."
Tako sta leta 1984 začela z bifejem v Laporju. Kmalu zatem pa: "Ker sva rojena gostinca, sva si želela večjo stvar, predvsem sva si želela, da bi imeli tudi kuhinjo." Tako sta kariero nadaljevala v Slovenski Bistrici in oživela takratni Šarhov dom ter ga imenovala Gostilna Jakec, po Božu. V teh petnajstih letih sta zgradila picerijo na Črešnjevcu, Božo pa je ob delu še študiral in diplomiral iz ekonomije.

"Leta 1999 so prišli planinci po nas"

"Potem pa so prišli planinci po nas," pravi Jožica, "da bi prevzeli takratni Štuhčev dom na Treh Kraljih, ki je bil takrat last Planinske zveze, ki z najemnikom ni imela preveč sreče. Sprejela sva izziv, in potem smo pet let delali na treh lokacijah - v Slovenski Bistrici, na Črešnjevcu in na Treh Kraljih. Nato smo se poslovili od Slovenske Bistrice, oddali v najem tudi lokal na Črešnjevcu, in se v celoti posvetili Trem Kraljem."
Potem ko so v prvih petih letih delovanja na Treh Kraljih dom najprej obnovili, so ga po tem obdobju, po petih letih, odkupili, "potem smo se lotili smučišč," pravi Božo. Od Impola so najprej prevzeli naprave na smučiščih (in jih kasneje tudi odkupili), potem pa še smučišča (zemljišče) od takratne zasebne lastnice. "V sezoni 2007/2008 smo naredili umetno zasneževanje z akumulacijo vode, na smučišču smo uredili okrepčevalnico in tako naprej."
Na bistriško Pohorje so ponovno privabili smučarje - tako domačine kot turiste iz drugih krajev. Njihovi gostje so tudi najmlajši, ki bivajo pri njih v šolah v naravi. "Naša prioriteta je bila in ostaja mladinski turizem. Vsako leto tudi 40-im otrokom, tistim, ki si tega ne morejo privoščiti, nudimo brezplačno bivanje. Pri tem sodelujemo s Karitas-em in radiem Maribor. Sicer pa smo se vedno trudili, da smo učencem in učiteljem ponudili najboljše pogoje za bivanje. V novem hotelu pa bodo imeli daleč najboljše bivalne pogoje," se Božo že dotakne trenutne nove investicije.

"Škoda je, da so v Sloveniji trenutni pogoji zelo slabi za investicije in za pridobivanje kadrov. Nobenih stimulacij ni, in ne moremo se izogniti grškemu scenariju, če ne bo drugače."

Hotel s tremi zvezdicami
RTC Trije Kralji 2
Juhartovi so prvo otvoritev na Treh Kraljih pripravili 3. decembra 1999, "3. decembra letos bo še ena otvoritev," napoveduje Božo. Čeprav bo hotel, ki so ga zgradili k domu končan že prej, ga bodo svečano odprli prav 3. decembra. V novogradnji - hotel s tremi zvezdicami, ki so ga prizidali k domu in ga tudi znotraj povezali, je prostora za 300 gostov v restavraciji, na dveh letnih terasah v nadstropjih pa še za 300 do 400 ljudi. V novem delu je tudi wellness center (jacuzzi in štiri savne), bowling center s štirimi stezami, 160 postelj za prenočišča v sodobno opremljenih sobah, točilnica, recepcija in manjša vinoteka. Zgradbo bodo ogrevali z lesno biomaso. Celotna investicija znaša okoli 5 milijonov evrov. "Pri tej investiciji smo bili uspešni na razpisu za evropska sredstva. Po pridobitvi uporabnega dovoljenja bomo dobili 750 tisoč evrov nepovratnih sredstev evropske unije od celotnega projekta 1.952.000,00 evrov. Škoda je, da so v Sloveniji trenutni pogoji zelo slabi za investicije in pridobivanje kadrov. N
obenih stimulacij ni, in ne moremo se izogniti grškemu scenariju, če ne bo drugače."
V njihovi dejavnosti je trenutno, skupaj z Juhartovimi, 11 redno zaposlenih ljudi.

Tudi letni turizem in dobra hrana

Juhartovi so na Treh Kraljih uvedli tudi letni turizem, ne samo zimskega. Medtem ko ima Jožica kulinariko čez, ima Božo vodstvo in ideje pri raznih prireditvah. Pripravil je veliko prireditev, organiziral vrsto aktivnosti, večkrat tudi sam zabava goste z igranjem na harmoniko. Na njegovo pobudo je bilo organiziranih veliko pohodov, ki so danes postali tradicionalni - pohod iz Slovenske Bistrice na Tri Kralje na božični večer s polnočnico v cerkvi sv. Lovrenca na Treh Kraljih, s čimer so oživeli tudi tamkajšnjo cerkev, pa tradicionalno Lovrenčevo žegnanje poleti, pa vódeni pohodi do Črnega jezera in bolnice Jesen. Poleti so se na prostem odvijale Juhartiade, tekmovanja za pohorsko coklo, kuhanje jelenovega golaža, koncerti v okviru Starobistriških večerov, tudi tradicionalno praznovanje prvega maja se je leta 2004 z Boča preselilo na Tri Kralje. Poskrbeli so tudi za letni šport - lokostrelstvo, pintball …
In kaj se v domu dobrega lahko pojé? "Tudi na področju kulinarike se ves čas razvijamo in sproti dopolnjujemo," pravi Jožica. "Prilagajamo jo gostom in letnim časom. Poudarek imamo na jedeh iz divjačine, in gobe, kar je značilnost za našo lokacijo na Pohorju. Strežemo tudi toplo-hladne bifeje na terenu in doma, za izbrane goste tudi sloow-foode." Za pripravo hrane so bili tudi večkrat nagrajeni na raznih tekmovanjih in gostinskih zborih, kar potrjuje vrsta diplom, ki visijo na steni v točilnici. Njihova nova restavracija bo namenjena za zaključene družbe - za razna praznovanja in poroke, uvedli bodo tudi cerkvene poroke v tamkajšnji cerkvici.

Dela cela družina
RTC Trije Kralji 1
Diplome je osvojil tudi sin Aleš, ki se je delu v obrti pridružil že zelo mlad in leta 2007 odprl še družbo z omejeno odgovornostjo, katere lastnica je Jožica, Aleš in Božo pa si delita direktorsko mesto. Družinski obrti (Jožica je obrt obdržala), pa se je pridružila še Aleševa žena Barbara (poročila sta se avgusta letos, na Treh Kraljih, v restavraciji novozgrajenega hotela). Juhartovi so ponosni tudi na svoja dva podmladka, na Zalo in Tima, ki bosta, kot pravijo, nadaljevala družinsko tradicijo.
Jožica in Božo sta znana kot zelo delovna. "Zasebno življenje je pri nas morda malo drugačno od običajnega, vendar se vseeno najde čas za dopust in za družino," pove Božo. Za naprej načrtujejo še: "V občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN, op.p.) imamo že šesto leto načrt za širitev apartmajskega naselja," pravi Božo, Jožica pa ponovi: "Živeti bi morali dvesto let, da bi naredili vse, kar imamo v načrtu."

Aktivnosti Boža in Jožice
RTC Trije Kralji 3
Jožica in Božo Juhart sta poleg svojega dela v obrti aktivna tudi v lokalnem okolju. Jožica malo manj, ker se bolj posveča obrti in ji za druge aktivnosti zmanjkuje časa. Bila je članica skupščine in upravnega odbora Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska Bistrica po en mandat. Božo pa je predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica (drugi mandat), predsednik Vzhodno-Štajerske pokrajine veteranov vojne za Slovenijo, član republiškega predsedstva ZVVS in predsednik občinskega odbora ZARES Slovenska Bistrica. Bil je tudi občinski svetnik občinskega sveta Občine Slovenska Bistrica (dva mandata) in član sveta Krajevne skupnosti Črešnjevec (1 mandat). Kandidiral je tudi za župana Občine Slovenska Bistrica ter za poslanca v državnem zboru.
Pred kratkim, julija, sta z veseljem sodelovala pri humanitarni akciji, ko so parketarji iz vse Slovenije v vrtcu v Slovenski Bistrici brezplačno polagali parket. Na predlog podjetnika Alfonza Jurečka so obrtniki, ki so v vrtcu delali dva dni (v petek in soboto), na Treh Kraljih ob večerji preživeli lep družabni večer in tam prespali, Juhartova pa sta jima pri ponudbi priznala popust.

Irena BRDNIK
Foto: Irena Brdnik, arhiv družine Juhart

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]