info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  6317  
   
  Danes smo:  
  29.3.2024, 8:39:11;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[02.12.2011]

   Rastlinjaki Gajšek - Franc Gajšek, s. p., Visole: 28 let uspešnega obrtništva

"Dve desni roki, malo možganov in trma"

Pravi dolgoletni obrtnik - samostojni podjetnik Franc Gajšek iz Visol, da je recept za dolgoletno in trdno delovanje samostojne dejavnosti, ko hodiš čez vse ovire, vzpone in padce. "Marsikdo bi že zdavnaj obupal, kakšni časi so že bili," pravi o svojem 28-letnem opravljanju svoje dejavnosti danes, vesel, ko vzporedno z njim vstopa na obrtniško pot tudi že njegova hčerka Živa, ki se bo čez pol leta, ko bo opravila še magisterij iz arhitekture, pridružila očetu, nato pa nadaljevala družinsko obrt. "Ata je že in še bo pripravil osnovo, hčerka pa nadgradnjo," pove priznani slovenski proizvajalec rastlinjakov.
Franc Gajsek naslovnica
Kljub temu da svojega dobrega dela nikoli ni obešal na veliki zvon, še manj pa promoviral v raznih oglasih, ga domačini poznajo po tem, da jim je napravil kvaliteten rastlinjak za doma ali vrtnarijo. Vendarle pa marsikdo od domačinov ni vedel, da pri Gajškovih v Visolah delajo tako kvalitetno, da je njegovo ime, predvsem zadnja leta, poznano po vsej Sloveniji in širše. "Naša reklama je dobro delo. Vedno smo se raje promovirali z dobrim delom. Veliko mi pomeni, da sem jaz zadovoljen z izdelkom, ki ga naredimo. Vsa leta sem iskal svoj prostor v obrtniških vodah, nato pa se je pojavila tržna niša za izdelavo rastlinjakov, in začeli smo jih izdelovati, " skromno pove o svojih začetkih od 3. maja 1983. leta naprej, ko se je odločil da bo šel na svoje, potem ko je prvi dve leti pod dejavnostjo ključavničarstvo najprej izdeloval razna orodja, nato pa se intenzivno lotil izdelave rastlinjakov in plastenjakov. "Nato smo proizvodnjo vsa leta nadgrajevali. Vedno se dá kaj novega narediti, izboljšati. Idej imam še vedno
zelo veliko." Svoje ideje tudi že dodaja 23-hčerka Živa kot arhitektka, ki ima za v prihodnje že velike načrte o širitvi.

Objekti, s katerimi se lahko ponašajo
Franc Gajsek 5
Ena izmed večjih referenc Gajškove kariere je vsekakor obnova raziskovalnega rastlinjaka na nacionalnem inštitutu za biologijo v Ljubljani. Gre za specifičen steklenjak - laboratorij, popolnoma avtomatiziran, za izvajanje najzahtevnejših poizkusov in karantenske vzgoje. "V njem bodo biologi opravljali najrazličnejše raziskave na rastlinah, izvajali karantenske preiskave in pripravljali doktorate." Omeniti velja, da se kot izvajalec na razpis ni prijavil nihče, kar priča o zahtevnosti projekta, zato so pozvali tri podjetja k individualnim pogajanjem, med katerimi je bilo izbrano podjetje Rastlinjaki Gajšek. Tako so se s podizvajalci lotili dela in ga tudi uspešno zaključili.
Med njihovimi pomembnejšimi večjimi referencami je protokolarni objekt - steklenjak na Brdu pri Kranju, ki so ga izdelali leta 2007 in je bil poleg uvedbe hobby rastlinjakov za gospodinjstva v tistem času njihov največji vzpon.
Med večjimi objekti je tudi Vrtnarija Valner iz Šentjurja.
Njihovi rastlinjaki za profesionalno uporabo so postavljeni v vrtnarijah po vsej Sloveniji in tudi v Avstriji, na Hrvaškem in na Madžarskem, z njihovo opremo (razni vozički, poplavne mize...) pa so opremljeni vrtni centri Merkur, Mercator, Semenarna in drugi. "Prisotni smo v vseh večjih vrtnarijah in vrtnih centrih po Sloveniji, se že lahko malce pohvalimo," še skromno doda. "Vedno pa stremimo h kvaliteti, kvaliteti in kvaliteti, sicer lahko vse tisto, kar si 28 let delal, hitro izgubiš."
Franc Gajsek 1
Pri rastlinjakih eden glavnih inovatorjev v Sloveniji

Franc Gajšek ima vedno nove ideje. Na področju rastlinjakov je eden glavnih inovatorjev v Sloveniji, in marsikateri izdelovalec že uporablja njegove ideje. "Vsako leto naredimo nekaj novega. Ko posel najbolj cveti, ne smeš stati na lovorikah, temveč razmišljaj kaj bo jutri."
Tako so v času gospodarske krize uvedli novo linijo hobby plastenjakov. Gre za plastenjake za domačo uporabo. "Ljudem izdelka ne želimo samo prodati, temveč jih tudi izobraziti". Tako so v sodelovanju s Kmetijskim zavodom Maribor izdali knjigo z naslovom Pridelava zdrave zelenjave v rastlinjaku avtorice Miše Pušenjak, spec. za zelenjadarstvo, katere izdajo je delno financirala EU. Tudi sami imajo postavljen hobby plastenjak, v katerem vzgajajo BIO zelenjavo po navodilih omenjene knjige. "Po plodovih potem vidim odziv našega dela."
Trenutno je v nastajanju novi projekt, v katerem bodo združeni rastlinjaki in pridobivanje zelene energije (fotovoltaika). Za tovrstne objekte se pridobi subvencija s strani EU. Gre za obsežen projekt, ki naj bi po Gajškovi oceni bil realiziran prihodnje leto.
Franc Gajsek 4
"Sam ne bi uspel, če ne bi imel uspešnega kolektiva.

Med dolgoročne plane pa Gajšek uvršča investicijo v 2000 kvadratnih metrov velik trgovski center v Slovenski Bistrici, v katerem bodo prodajali vse svoje proizvode, vso specializirano opremo za rastlinjake in material za izdelavo rastlinjakov. Podoben najbližji center je trenutno v italijanski Padovi. V tem centru nameravajo oskrbovati kupce iz Slovenije, Avstrije in dela Hrvaške. Ta projekt bo že spadal v začetek kariere njegove naslednice - hčerke Žive. V sklopu centra bo tudi projektivni biro, tako da bomo strankam lahko ponudili celovito rešitev od ideje do končnega izdelka. "Želim uspešno voditi kar je že oče postavil in nadgraditi s projektivnim birojem," pravi Živa, oče pa doda: "Še vedno so tržne niše. In če je to recesija, potem naj še kar traja. V času recesije intenzivno zaposlujemo in smo podvojili število zaposlenih." Trenutno zaposlujejo osemnajst delavcev, od tega jih je osem zaposlenih v delavnici, dve ekipi kooperantov pa na montaži. Zelo pomemben za Gajška je tudi dober kader. "Sam ne bi us
pel, če ne bi imel uspešnega kolektiva. To bi rad posebej poudaril. Plače imamo redne, nad kolektivno pogodbo, pa še 'božiček' pride v vas."
V obrti pa je pri administrativnih delih občasno priskočila na pomoč tudi žena Zdenka.
"Za dober posel so potrebne tri stvari: prva je kvaliteta, druga je rok izdelave, in šele na tretjem mestu je cena," ocenjuje mojster Gajšek.
Podjetje Rastlinjaki Gajšek se promovira na raznih sejmih po Sloveniji, Flora, Arboretum Volčji Potok, letos pa bo razstavljal tudi na MOS-u na razstavnem prostoru Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska Bistrica.
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]