info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  1379  
   
  Danes smo:  
  19.4.2024, 15:10:47;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[07.02.2012]

   GASILSKA VOZILA PUŠNIK, Črešnjevec: 20 let

Marijan Pušnik: Sem deloholik

Marijan Pušnik iz Črešnjevca, priznani proizvajalec gasilskih vozil , je pred 20-imi leti začel kot avtoključavničar z brusilko in varilnim aparatom v najetih prostorih, kot pravi zase. Po letih pridnega dela danes v družinskem podjetju skupaj z ženo Tanjo in sinom Mitjo v novozgrajenih proizvodno-poslovnih prostorih zaposlujejo osemnajst ljudi. Rasli so počasi, trdno in sigurno, brez kreditov. Veseli so, ker delajo z gasilci, ki so pošteni ljudje.
Marijan Pusnik 1
Predlog, da bi podpisal aneks h kolektivni pogodbi o konkurenčni klavzuli pri mariborskem KAROSERISTU, češ, da vsaj dve leti ne sme odpreti samostojne dejavnosti ali se zaposliti v isti stroki oziroma programu, je bil za Marijana Pušnika odskočna deska, da je v juniju 1992 odprl obrt. "Ker aneksa nisem podpisal, sem dobil delovno knjižico," se spominja. Za leto dni se je nato zaposlil v firmi INSEM d.o.o. (bivši ATMOS), nato pa se je odločil in pri bratu najel prostore, v katerih je lahko odprl avtoključavničarsko obrt. "Začel sem z varilnim aparatom in brusilko." Sprva je predeloval tovorna vozila (predelava instalacij na tovornih vozilih - ADR, predelave šasij in sedlastih vlačilcev), vzporedno pa iskal naročnike za izdelavo oziroma nadgradnjo gasilskih vozil. In uspel. "Prvo naročilo za gasilsko vozilo je prišlo od PGD Zavrč; izdelal sem ga sam. To je bilo referenčno vozilo, bil sem novi proizvajalec na tem področju, z novimi idejami in novimi pogledi na način pritrjevanja opreme v vozila." Potem pa se je
začelo. Sledila so naročila drugih prostovoljnih gasilskih društev po Sloveniji. Pojavljati so se začeli tudi na sejmu gasilske opreme v Kranju, kjer so dobili še več naročil. "Vest o naši dejavnosti se je širila, in tako je bilo vedno več dela." Posledično so postajali prostori premajhni, zato je k stanovanjski hiši na Črešnjevcu, kjer delajo danes, postavil nadstrešnico in vanjo preselil sprva še del proizvodnje.
Marijan Pusnik naslovnica 1

Anekdota iz začetkov
Še preden je Marijan Pušnik zgradil sedanje proizvodne hale, je delal v nadstrešnici poleg stanovanjske hiše. Ko je začel delati za avstrijskega kupca in je prva naročila k njim prinašal avstrijski komercialist, ga je Pušnik vprašal, zakaj vedno prihaja on in ne šef. Ta pa mu je odvrnil: "Kako naj šefu povem, da delate pod kozolcem ?"
Marijan Pusnik 4

Zanimivo je bilo še to, da je KAROSERIST takrat zašel v težave, kupci pa so naročila začeli prinašati k Pušniku. "S tem smo pridobili še več dela, in takrat, ko so se vsi bali stečajev, nemška firma TOTAL ni zaupala naročila KAROSERISTU, ampak ga je naročila pri nas. To je bilo prvo vozilo, ki smo ga naredili za tujca, namenjeno za Egipt."
Marijan Pusnik naslovnica 2
Konstantna naročila prinesla trdnost in nova vlaganja

Pušnik rad poudari, da je vse kar je naredil, delal po korakih. Počasi, trdno in sigurno, iz lastnih sredstev. "Kreditov nismo najemali, le občinskega za spodbujanje obrti in podjetništva s subvencionirano obrestno mero." Tako je, ko je dosegel trdnost pri naročilih, "ko je bila neka konstanta, smo se odločili, da bomo zgradili halo. In takrat smo celotno proizvodnjo (iz bratovih prostorov, op. p.), preselili na sedanjo lokacijo." Takrat je pri Pušniku že bilo osem zaposlenih. Dokupili so tudi nekaj opreme za proizvodnjo - "ker ni bilo denarja, smo nabavljali predvsem rabljeno."
Vzporedno se je pokazala potreba po širitvi tudi v sami stroki - "potreboval sem pomoč pri vodenju firme, iz klasičnega risanja ob risalni deski smo prešli na računalniško projektiranje." Sicer pa se je Pušnik vodenja podjetja - komerciale, dela z zaposlenimi, vodenja, učil predvsem skozi prakso. "Ekonomsko pravilno bi bilo, da bi delal od 7. do 15. ure, ampak jaz delam cele dneve. Ker želim vedno nekaj novega. Vsi me poznajo kot deloholika."
Marijan Pusnik 6

Pušnikove vodi Napoleonovo načelo

Sposobnost nima vrednosti brez priložnosti.
(Napoleon Bonaparte)



In načelo 'vedno nekaj novega' Pušnikovim prinaša prednost pred konkurenco. "S sledenjem razvoju imamo prednost pred drugimi." Ko so se z leti uveljavljali, so dobivali vedno več dela, tako za prostovoljne kot za poklicne gasilske enote po vsej Sloveniji, in tudi v tujini. Okoli 20-odstotkov proizvodnje gre predvsem v Avstrijo, nekaj tudi v Italijo. Zato so leta 2009 pridobili ISO standard 9001. "Naš razvojni ciklus poteka na dve leti, vsaki dve leti imamo večji preskok, in en takšen večji preskok je bil tudi lani, leta 2011. Svetovni proizvajalci gasilskih vozil so velik poudarek dali zunanjemu dizajnu vozil, kar je privedlo do odločitve, da smo razvili lastne strešne spojlerje z integriranimi modrimi moduli, razvili smo svoj sistem nosilcev dihalnih aparatov. Vedno stremimo k izboljšavam. Tako kot gasilci, tudi mi želimo pripomoči k čim krajšemu času pri gašenju. Z raznimi izboljšavami pri opremljanju gasilskih vozil poskušamo doseči čim bolj uspešno in varno gašenje. V tej smeri poteka naš razvoj. Naši kv
alitetni izdelki so plod obojih - gasilcev, ki prinašajo svoje predloge, in nas, ki jih izvajamo."
Nekatere polizdelke in storitve naročajo pri podizvajalcih, kateri po njihovih načrtih izdelujejo posamezne dele (ličarji, strugarji). Sicer pa v Pušnikovih halah danes dela 18 redno zaposlenih delavcev.
Čim več materialov poskušajo kupovati doma - aluminij v Impolu, nerjaveči material pri MIBRI v Hočah, in pri drugih slovenskih dobaviteljih.

Poudarek na kvaliteti
Marijan Pusnik naslovnica 3
Skoraj vsa naročila pri njih potekajo preko javnih razpisov. Vendar imajo tudi pri tem svoja načela: "Prijavljamo se samo na razpise, kjer je zahtevana kvaliteta in ne najnižja cena. Imamo tradicijo, delamo dobro, zato imamo tudi zahtevne kupce."
Zaradi vseh širitev, in ker njihova dejavnost ni več sovpadala s ključavničarstvom, so se leta 2005 preoblikovali v družbo z omejeno odgovornostjo. Moža v obrti vsa leta pridno in zvesto spremlja žena Tanja, doma je zaposlen tudi že sin Mitja. "Smo družinsko podjetje."
Zdaj si vzame tudi že malo časa za ostale aktivnosti - predlagan in izvoljen je bil v skupščino Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska Bistrica, katere član je. "Srečo imam, da delam za gasilce, ker so to pošteni ljudje."

Besedilo in fotografije:
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]