info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5042  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 9:42:41;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[11.10.2012]

   Frizerski salon Fru fru, Barbara Štern

tretja generacija v Šternovi obrtniški družini

Moje delo - moj najljubši hobi

Barbara Štern je hkrati z bratom Antonom Šternom ml., ki opravlja obrtno dejavnost krovstva in stavbnega kleparstva, tretja generacija v Šternovi družinski obrti. Kljub temu, da je sprva končala pedagoško gimnazijo, je nato raje uresničila svojo željo po tem, da bi bila frizerka. Po prvih korakih, maja pred dvajsetimi leti, v najetem lokalu na Partizanski ulici v Slovenski Bistrici, ji je uspelo. Danes k njej zahajajo že otroci njenih prvih strank, in tisti, ki so po frizuro prišli kot obhajanci za prvo obhajilo, danes pa kot neveste in ženini za poroko.
Fru fru naslovnica 5
Pri Šternovih je obrt doma že dolga leta. Potem ko je Barbarin dedek opravljal čevljarsko obrt, Barbarin oče Anton Štern st. pa je pred 47-imi leti začel s krovstvom in stavbnim kleparstvom, katerega nadaljuje sin Anton Štern ml. (o obeh smo v Slovenskobistriških obrtniških novicah pisali oktobra leta 2008), je danes Barbara Štern hkrati s svojim bratom že tretja generacija, ki nadaljuje obrtno družinsko tradicijo Šternovih.
Čeprav je sprva končala pedagoško gimnazijo, je nato zmagalo veselje do frizerskega poklica, katerega si je želela že od malih nog, ko je prijateljicam strigla lase s škarjicami za nohte. Po končanem izobraževanju za frizerko in opravljenem pripravništvu v Frizerskem salonu Minka v Rogaški Slatini, je 22. maja 1992, pred dvajsetimi leti (o praznovanju njihove 20. obletnice smo pisali v prejšnji številki Obrtniških novic), v najetem lokalu na Partizanski ulici v Slovenski Bistrici, odprla frizersko obrt. "Ker izhajam iz dolgoletne družinske obrti, sem vedela, da to ni taki bav-bav. Zato sem ob pomoči domačih odprla obrt," je povedala Barbara Štern. "Želela sem, da bi lokal bil v centru mesta, zato sem v mestnem središču poiskala prostor in ga našla v zgradbi na Trgu svobode. Začela sem sama, a sem kmalu zaposlila eno frizerko. Začele so prihajati prve stranke, najprej kolegice, prijateljice, znanke, preko njih pa še druge, in tako smo pridobivale nove stranke. Več kot polovica teh prvih strank še danes zahaja
k nam. Zdaj prihajajo že njihovi otroci, pa možje, tašče... Nekaj je tudi takih, ki so k nam prišle po frizuro za prvo obhajilo, danes pa že kot neveste ali ženini po frizuro za poroko." V Frizerskem salonu fru fru so znani tudi po tem, da je okoli 40-odstotkov njihovih strank moških. Sicer pa je starostna in statusna struktura njihovih strank zelo široka - od najmlajših - ti imajo še posebno mesto v kotičku z igrali - do najstarejših.

Barbara Štern je s svojim frizerskim salonom Fru fru hkrati s svojim bratom Antonom Šternom ml., ki opravlja obrt krovstva in stavbnega kleparstva, tretja generacija v Šternovi obrtniški družini. Maja je zabeležila 20. obletnico delovanja; v teh letih je šla njena pot konstantno navzgor - ob 10. obletnici je kupila lasten lokal in ga s pomočjo arhitektke opremila v sodoben frizerski salon, vsa leta skrbi za izobraževanje vseh zaposlenih na strokovnem področju, tako v Sloveniji kot v tujini. Barbara je znana po tem, da je mojstrica svojega poklica, s čimer se nerada hvali, ampak z delom, strokovnostjo in skrbjo za prijetno počutje strank v njenem lokalu dokazuje svojo profesionalnost.


Še eno tradicijo imajo. Pri njih je zaposlena frizerka Darinka Podlesnik, ki je, kot pravi Barbara, njena 'desna roka'. "Hitro, ne sicer kot prva frizerka, ampak kmalu potem ko sem odprla obrt, se nam je pridružila Darinka." "Po nekem naključju, pri semaforjih, sva se z Barbaro srečali," pove Darinka, "in rekla je, da potrebuje nekoga, da bi ji pral glave. Tako sem začela s pranjem glav, se izučila za frizerko, in tu ostala," še pravi Darinka, ki je v frizerskem salonu zdaj zaposlena že dvajset let.
"Vsa leta smo nekje konstantno tri," pravi Barbara. "Poleg tega imamo vedno praktikantke in vajenke, pa tudi vajence. Vajenk in vajencev sem izučila okoli dvajset. V ta namen smo opravile tudi pedagoško-andragoški izpit pri obrtni zbornici. Vesela sem, da se mladi še odločajo za frizerski poklic."
Fru fru 2
Na deseto obletnico v novi lokal

Po desetih letih opravljanja dejavnosti je Barbara obrt razširila. Kupila je večji lokal, v neposredni bližini prvega lokala, prav tako na Partizanski ulici, in ga s pomočjo arhitektke za notranjo opremo Mojce Kraševac, in lastnih idej in želja opremila v sodoben frizerski salon.
Širitve po strokovni plati pa so potekale tako: "Na tržišče je prihajalo vedno več produktov za nego las, začeli smo tudi ličiti, prihajale so prve možnosti šolanja na tem področju. Teh izobraževanj se zelo rada udeležujem še danes. Zdaj tudi mi pripravljamo tečaje za ličenje, tako skupinske kot individualne, slednje predvsem v smislu svetovanja." Barbara z vsemi zaposlenimi zahaja na izobraževanja in po nove ideje po vsej Sloveniji in v tujino (London, Manchester, Rim, Bologna, Stuttgart). Zato se njihova ponudba storitev venomer dopolnjuje v skladu z zadnjimi trendi: "V skladu s časom se širi ponudba tudi v našem salonu. Ljudje danes bolj stresno živijo, želijo si čedalje več. Masaža glave je ena izmed teh storitev - pri pranju glave masiramo lasišče in glavo, na primer. Trudimo se, da so naši produkti čim bolj prijazni do ljudi in živali." Tudi za nohte poskrbijo - opravljajo oblikovanje nohtov z lakom shellac.

Skrb za kvaliteto dela in prijetno počutje strank
Fru fru 4
In kaj je njihova posebnost? "Gledamo na kvaliteto pri uporabi preparatov, da ne uničimo las, preparati so prijazni naravi. Radi naredimo nekaj posebnega, nekaj novega. Želimo biti prijazni do naših strank, da se pri nas dobro počutijo, skuhamo jim kavo, na primer." (In radi jih pogostijo s kakšno slaščico - s čokolado ali domačim pecivom, op. p.).
Posebnost Fru fru-ja je tudi v tem, da ves čas dobrodušno sodelujejo tudi z lokalnim okoljem. V sodelovanju z domačo televizijo so voditeljem za vodenje oddaj velikokrat napravili frizure, udeleževali so se modnih revij in jih tudi sami pripravljali, humanitarno so delali frizure za razne prireditve in obletnice na modnem, kulturnem in na gospodarskem področju. Barbara velikokrat sodeluje na predstavitvah poklicev mladim na 2. osnovni šoli v Slovenski Bistrici, in v projektih za predstavitev poklicev brezposelnim v sklopu Urada za delo. Aktivna je v frizerski sekciji pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Slovenska Bistrica in je članica skupščine Sekcije frizerjev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.
"Rada sem tu," pravi Darinka. "S šefico se lepo ujemava, to je moj drugi dom. Rada imam svoje stranke."
Barbara pa: "Moje delo je tudi moj največji hobi. Uživam v komunikaciji s strankami, in v tem, da jim kaj lepega in kaj posebnega naredim. Vesela sem, ko lahko človeka polepšam."

Besedilo in fotografije:
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]