info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  6576  
   
  Danes smo:  
  29.3.2024, 13:12:15;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[11.10.2012]

   Moji pogledi, Modest Motaln

Mladenič, ki ve kaj hoče v življenju doseči
Modest Motaln s Šmartnega na Pohorju, šteje komaj 23 let, pa ima za seboj že velike samostojne projekte, zaupali so mu tudi vodenje KS Šmartno na Pohorju.
Po osnovni šoli se je vpisal v Vrtnarsko šolo v Celju in jo uspešno zaključil. Že pri 19-ih letih se je odločil za samostojno pot. K takšni odločitvi so ga pripeljali uspehi na mednarodnem tekmovanju bodočih vrtnarje v Celju, kjer je leta 2006 osvojil 1. mesto. Že naslednje leto je na mednarodnem tekmovanju Flora v Celju ponovno osvojil 1. mesto. Leta 2008 pa je na tekmovanju Zeleni izziv, v Arboretumu Volčji potok, zasedel 2. mesto. S svojimi kreacijami, idejami in inovativnostmi je navdušil tako obiskovalce kot strokovno komisijo in kmalu so začela prihajati prva povabila naročnikov za ureditev vrtov in okolice.
Še kot dijak je s takratno pomočjo svojega profesorja, Trajčeta Nikoloskega, speljal določene projekte in prav to je bil povod, da se je vpisal na Višjo šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju.
P8030146
Pri 19-ih letih že uspešen samostojni podjetnik
Urejanje vrtov, okolice in parkov je v zadnjem času v Sloveniji poraslo. Prav iz tega razloga, se je Modest Motaln odločil za pot samostojnega podjetnika. Kot je povedal, mu ni bilo težko začeti saj je bil opremljen z znanjem, idejami in voljo do dela. Svoje sposobnosti in znanje je predstavil tudi širši javnosti preko svoje spletne strani. V Celju je Modest Motaln poznan tudi kot predavatelj na mednarodnem sejmu Flora na Celjskem sejmišču, kjer predava širši javnosti, ki jo zanima vrtnarstvo, cvetličarstvo in krajinska arhitektura.
Njegovo priljubljeno delo je tudi pisanje strokovnih člankov za revije: Delo in dom, Finance, Primorske novice, Večerove Kvadrate in še kam. Sodeloval je tudi v oddaji Na vrtu Ljubljanske televizije, prav tako odgovarja na vprašanja preko radijskih valov ali preko spleta. Modest je tudi dopisnik Bistriških novic, voditelj literarnih večerov, ukvarja pa se tudi z ljubiteljsko fotografijo, z ljubiteljsko kulturo, kot član amaterske gledališke skupine in gotovo še s čim.
P8030140
Zakaj ime podjetja "Moji pogledi"?
"Čisto preprosto," je povedal Modest. " Okolje so moji pogledi. Imam idejo kako oblikovati prostor. In, ko nekomu uredim okolico hiše, so to potem tudi s strani tistega, ki gleda njegovi oz. moji pogledi. To je tako prepleteno, da smo na koncu zadovoljni vsi. Malo je pa tudi filozofsko…"
IMG 1372
Modest pa ne sadi le rožic, opravlja še veliko drugih odgovornih del
Od pomladi do jeseni se Modest pretežno ukvarja z rožicami, zasaditvijo, načrtovanjem, izvedbo in (ali) vzdrževanjem zelenih površin, nasadov, gredic in okolic posameznih hiš. V pozno jesenskem in zimskem času pa pridejo na vrsto vsa tista opravila, za katere med letom ni časa.
Pisanje člankov, pisanje reklamnih tekstov za radijske in TV oglase, animacije za podjetja t.i. team buldinge , sodelovanje pri organizaciji dogodkov, pripravi scenskih postavitev za razna podjetja, povezovanje prireditev in še bi lahko naštevali. Vsako leto sodeluje tudi kot mentor z mladim vrtnarjem na tekmovanju Flora v Celju, kjer je tudi sam pred leti zablestel s svojimi idejami, načrtovanjem in izvedbo. K sodelovanju ga je povabil tudi Biotehniški center Naklo, kjer že nekaj let izvaja tečaje in vodi delavnice za načrtovanje in oblikovanje vrtov. Vesti o njegovem znanju in sposobnostih pa so pricurljale tudi preko naših meja in tako je pomagal avstrijskemu podjetju vzpostaviti spletno cvetličarno, kar je zunaj že po malem praksa, pri nas pa, kot pravi Modest, za enkrat še ni zanimanja.
IMG 1574
Projekti na katere je ponosen
Podjetje Moji pogledi, v večini ureja okolice zasebnih hiš in podjetij. Delež javnih strank se sicer nekoliko zmanjšuje kar je gotovo vzrok v nekoliko težjih gospodarskih razmerah v državi. Vsekakor pa je ponosen na svoj prvi večji projekt to je zeliščni vrt v Spodnjem Prebukovju, na rondo v Slovenski Bistrici in na medovito učno pot Čebelarskega društva Prevalje. Je pa še veliko zasebnih hiš, kjer je projektiral, zasadil in sedaj tudi vzdržuje zasebne vrtove.

Pred dvema letoma izvoljen tudi za predsednika KS Šmartno na Pohorju
Glede na mlada leta, star je bil komaj 21 let, je že sprejel odgovorno funkcijo predsednika krajevne skupnosti. Po letih sodeč, je gotovo eden redkih, ki so mu krajani zaupali in mu na volitvah namenili največ glasov. Kot vse kaže, se Modest Motaln tudi v teh vodah dobro znajde. Skupaj s somišljeniki si prizadeva za oživitev stare Verbekove domačije, kjer nameravajo urediti informacijsko pisarno za turiste, prostor za društva, v delu domačije pa urediti še muzej in prireditveni prostor. Tudi infrastrukture so se že lotili in ostalih manjših zadev in delo jim gre dobro od rok. Ko smo ga vprašali kako uspeva vse te obveznosti strniti v delovni dan, nam je povedal, da je naporno, ni pa nemogoče.
Sicer pa je Modest Motaln, vselej pripravljen na akcijo, saj dobro sodeluje tako s krajani kot s svojimi poslovnimi partnerji in kolegi.
430534 10150638071158197 668757521 n
Ovira je nelojalna konkurenca
Za ohranitev starega in pridobivanja novih znanj, je potrebno kdaj pa kdaj pogledati tudi preko meja v Evropo. Ljudje vedno bolj potrebujejo svetovalca. Če stojiš za tem kar delaš, potem moraš biti strokovnjak na svojem področju, kar pomeni, da imaš široko znanje o rastlinah, njihovi vzgoji, kako rastejo, kaj za dobro rast potrebujejo, kakšne pogoje jim je potrebno zagotoviti in kako jih vzdrževati. Poleg vsega naštetega, je potrebno poznati tudi večino gradbenih materialov, kamna, lesa in podobno. "Pri tem našem delu, je zelo moteča nelojalna konkurenca in dampinške cene s katerimi nekateri bolj mešajo štrene, mi pa potem za njimi popravljamo … prav zaradi tega ljudje postanejo nezaupljivi tudi do tistih, ki znajo nekaj narediti strokovno," je povedal Modest.

In kakšni so načrti v podjetju Moji pogledi?
Modest Motaln je poln idej zato načrtuje znanje še širiti. V bližnji prihodnosti načrtuje kar nekaj predavanj za splošno, strokovno in zainteresirano javnost, na temo urejanja in zasaditve zunanjih površin. Prav tako se mu zdi zelo uporabno znanje za vse, ki se ukvarjajo s kulinariko. Tema, kako uporabiti zelišča v prehrani in kako urediti priročen zeliščni vrt v lončkih je uporabno znanje vsakega dobrega gostinca. Gotovo pa je idej še veliko, vendar vsega nima namena izdati.

Zdenka Detiček Opič

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]