|
|
STATISTIKA |
|
|
|
|
|
Obiskovalec št.: |
|
|
6932 |
|
|
|
|
|
Danes smo: |
|
|
3.11.2024, 19:21:24; |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
[24.03.2016] |
|
DAN ZA ZDRAVJE ZAPOSLENIH
| |
|
Projekt Obvladovanje kostno - mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
DAN ZA ZDRAVJE ZAPOSLENIH
OOZ Slovenska Bistrica sodeluje v projektu z nazivom "Obvladovanje kostno - mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih". Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so kostno - mišične bolezni v Sloveniji glavni vzrok za nastanek delovne invalidnosti, obenem pa je to tudi najpogostejši vzrok zaradi katerega slovenski delavci odhajajo v bolniški stalež. Zaradi tega je ukrepanje na mestih, kjer ta stanja lahko nastanejo in mestih, kjer prihaja do najpogostejših okvar zdravja, nujno.
V okviru aktivnosti projekta smo v torek, 15.3.2016, organizirali dogodek z nazivom Dan za zdravje zaposlenih. Tematika se dotika prav vsakega izmed nas, kajti pomembno se je zavedati, da smo lahko obremenitvam na delovnem mestu, v družinskem življenju in prostem času kos le, če redno skrbimo za svoje zdravje in počutje.
Izobraževanje je bilo razdeljeno na dva sklopa.
V prvem delu dogodka je ga. Jana Gajšek, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, predstavila dejavnike, ki prispevajo k nastanku kostno-mišičnih obolenj. Podala je informacije, ki so nam v pomoč pri razumevanju mehanizmov nastanka bolezni in poškodb mišično-kostnega sistema ter pri zavedanju lastne vloge v skrbi za zdravje in njihovo zmanjšanje.
V nadaljevanju smo se vsi udeleženci preizkusili v preprostih vajah za raztezanje, gibljivost in moč, ki jih lahko izvajamo redno vsak dan tako na delovnem mestu kot v domačem okolju in nam vzamejo le nekaj minut časa. Ga. Ljuba Arh, diplomirana fizioterapevtka, je poudarila, da bi se morali zavedati, da je "telo kot hiša", kar pomeni, da moramo v prvi vrsti poskrbeti za zdrave temelje ter na njih graditi, si telo okrepiti, saj imamo tako več možnosti, da preprečimo možnosti nastanka poškodb in bolezni.
V drugem sklopu izobraževanj, ki je bilo namenjeno zdravemu načinu prehranjevanja, pa je ga. Gajšek poudarila pomen poznavanja prehrane, saj slabe prehranjevalne navade predstavljajo tveganje za nastanek številnih bolezni in vplivajo na naše počutje in delovno storilnost.
Podala je zanimive informacije o tem kakšna so hranilna in energijska priporočila, koliko kalorij nam dajejo posamezna hranila, katera so priporočena in odsvetovana živila. Opozorila pa je tudi na nekatere pasti, ki smo jim kot potrošniki, zaradi "zavajajočega" označevanja nekaterih izdelkov, izpostavljeni pri izbiri izdelkov ob nakupih.
Večer se je zaključil v prijetnem vzdušju ob okušanju prigrizka z "zdravimi živili" s zaobljubo marsikaterega udeleženca, da bo v prihodnje spremenil svoje navade in bolj pogosto naredil nekaj za svoje zdravje.
|
|
|
|
|