info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5462  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 14:41:47;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[24.03.2016]

   DAN ZA ZDRAVJE ZAPOSLENIH

OZS ZZZS ZnakOOZ-SB-neprosojen-mali

Projekt Obvladovanje kostno - mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

DAN ZA ZDRAVJE ZAPOSLENIH
OOZ Slovenska Bistrica sodeluje v projektu z nazivom "Obvladovanje kostno - mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih". Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so kostno - mišične bolezni v Sloveniji glavni vzrok za nastanek delovne invalidnosti, obenem pa je to tudi najpogostejši vzrok zaradi katerega slovenski delavci odhajajo v bolniški stalež. Zaradi tega je ukrepanje na mestih, kjer ta stanja lahko nastanejo in mestih, kjer prihaja do najpogostejših okvar zdravja, nujno.
V okviru aktivnosti projekta smo v torek, 15.3.2016, organizirali dogodek z nazivom Dan za zdravje zaposlenih. Tematika se dotika prav vsakega izmed nas, kajti pomembno se je zavedati, da smo lahko obremenitvam na delovnem mestu, v družinskem življenju in prostem času kos le, če redno skrbimo za svoje zdravje in počutje.
Izobraževanje je bilo razdeljeno na dva sklopa.
V prvem delu dogodka je ga. Jana Gajšek, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, predstavila dejavnike, ki prispevajo k nastanku kostno-mišičnih obolenj. Podala je informacije, ki so nam v pomoč pri razumevanju mehanizmov nastanka bolezni in poškodb mišično-kostnega sistema ter pri zavedanju lastne vloge v skrbi za zdravje in njihovo zmanjšanje.
V nadaljevanju smo se vsi udeleženci preizkusili v preprostih vajah za raztezanje, gibljivost in moč, ki jih lahko izvajamo redno vsak dan tako na delovnem mestu kot v domačem okolju in nam vzamejo le nekaj minut časa. Ga. Ljuba Arh, diplomirana fizioterapevtka, je poudarila, da bi se morali zavedati, da je "telo kot hiša", kar pomeni, da moramo v prvi vrsti poskrbeti za zdrave temelje ter na njih graditi, si telo okrepiti, saj imamo tako več možnosti, da preprečimo možnosti nastanka poškodb in bolezni.
V drugem sklopu izobraževanj, ki je bilo namenjeno zdravemu načinu prehranjevanja, pa je ga. Gajšek poudarila pomen poznavanja prehrane, saj slabe prehranjevalne navade predstavljajo tveganje za nastanek številnih bolezni in vplivajo na naše počutje in delovno storilnost.
Podala je zanimive informacije o tem kakšna so hranilna in energijska priporočila, koliko kalorij nam dajejo posamezna hranila, katera so priporočena in odsvetovana živila. Opozorila pa je tudi na nekatere pasti, ki smo jim kot potrošniki, zaradi "zavajajočega" označevanja nekaterih izdelkov, izpostavljeni pri izbiri izdelkov ob nakupih.

Večer se je zaključil v prijetnem vzdušju ob okušanju prigrizka z "zdravimi živili" s zaobljubo marsikaterega udeleženca, da bo v prihodnje spremenil svoje navade in bolj pogosto naredil nekaj za svoje zdravje.

P1010005P1010009
P1010006P1010008

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]