info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5227  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 11:54:4;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[08.12.2005]

   Mojster Štefan Ajd iz Korpelj

"Izobraževanje mi je zelo koristilo"

Štefan Ajd iz Korpelj pri Zgornji Ložnici je še en mojster, ki se je lani lotil izobraževanja za pridobitev mojstrskega naziva in ga lani novembra na svečani podelitvi v Cankarjevem domu tudi prejel.
Štefan Ajd je v domačem podjetju, ki ga je pred dvaindvajsetimi leti odprl njegov oče, zaposlen od leta 1985, ko se je izučil za strojnega ključavničarja. V današnjem Ključavničarstvu Ajd, d. o. o. že od začetka delajo vsi družinski člani Štefanova sestra Darja in brat Miran, januarja letos pa so se združili tudi poslovno, ko so očetov status samostojnega podjetnika preoblikovali v podjetje, v katerem so lastniki vsi družinski člani, Štefan Ajd pa je njihov direktor.
Izobraževanje najprej nuja, potem korist

Glede na to, da je Štefan imel zaradi dela v delavnici že od malih nog veliko praktičnih izkušenj, smo ga povprašali, zakaj se je sploh odločil za izobraževanje za pridobitev naziva mojster. Povedal je, da je bil to najprej pogoj, ki ga je bilo treba izpolniti za odprtje podjetja. "Za začetek tega izobraževanja sem se odločil zelo težko. Ko sem pri sekretarki obrtne zbornice Stanki Kelih dobil prve informacije in cel kup gradiva, sem se najprej malce ustrašil. Vendar, ko sem potem začel, pa je vse šlo zelo hitro. Mentorji so nam povedali, da takšno izobraževanje lahko traja od enega do treh let, meni je to uspelo v dobrih treh mesecih. Danes mi ni žal, saj sem poleg praktičnega znanja, ki sem ga že poznal, pridobil veliko znanja na področju zakonodaje, tudi, kje poiskati določeno informacijo, ko jo potrebuješ in, nenazadnje, naučil sem se, kako ravnati z vajenci, kako jih naučiti, kako jih navaditi čim večje točnosti in seveda ravnanja z zaposlenimi nasploh. To se mi zdi še posebej pomembno, saj je danes zelo
malo mladih, ki se še odločajo za poklic strojnega ključavničarja, saj bi vsi radi bolj sedeli v pisarni in to vidim danes kot problem. Poleg tega sem hvaležen tudi Skladu za dopolnilno izobraževanje, ki mi je povrnil del stroškov izobraževanja," odločno pove Štefan Ajd, ki pa se mu za podmladek vsaj v domači hiši ni treba bati, saj imata z ženo Andrejo, ki je zaposlena v mariborskem sodišču, kar tri hčerke: 8 letno Anjo, 4 letno Tino in 2 letno Vito. Na naše vprašanje, ali med tremi ženskami računa na svojega naslednika, pove, da "ni bojazni, ker imata sestra in brat fante."

V slogi je moč

Kljub temu, da tudi v tujini, velja nekakšno pravilo, da so mala podjetja uspešnejša, če v njem sodeluje čim več domačih družinskih članov, pa se vendarle ravno pri teh odnosih včasih začne tudi krhati. Štefan Ajd ob tem optimistično poudari: "Sestra skrbi za računovodstvo, brat pa za vodenje proizvodnje in dostavo izdelkov, tako da tu ni nobenih težav."
Njihovo složnost je bilo čutiti tudi ob našem obisku, še posebej ob našem vprašanju, kako se je podjetje razvijalo, ko sestra Darja iz sosednje pisarne iz domačega arhiva prinese staro, dobro ohranjeno knjižico, v kateri so rokopisi delovnih ur takrat zaposlenih petih delavcev pri očetu. "Oče je takrat začel delati v gospodarskem poslopju in kar hitro potem zaposlil pet delavcev. Nato so sledile širitve, zadnja, četrta širitev doslej je bila gradnja te delavnice, v kateri na 600 kvadratnih metrih danes dela skupaj z domačimi dvanajst zaposlenih," pove Štefan Ajd.

Letošnje leto poslovno zelo uspešno

"Z letošnjim poslovnim letom smo še posebej zadovoljni, saj smo v začetku leta v dveh mesecih postavili to delavnico, v drugi polovici leta pa vložili nekaj sredstev še v druge investicije, predvsem v opremo. Zadovoljen pa sem tudi, ker imamo dela vedno za dva meseca vnaprej," še veselo pove Ajd. In kaj delajo? Za znanega kupca proizvajajo medicinsko opremo, opremo za avtomobile, ki odvažajo smeti, razdelilce za toplotne črpalke, reklamne panoje za vrstne hladilnike, ogrodja za scene za slovenska gledališča, priključke za radiatorje in podobne izdelke in polizdelke iz kovin. Vse našteto gre v Avstrijo za pet stalnih podjetij, za katera je delal že oče Ajd, tako da 95 odstotkov njihove proizvodnje danes predstavlja izvoz. Tu in tam pa naredijo tudi kaj po naročilu za posamezne stranke. To so razna kovinska vrata, ograje in razni deli za kmetijske stroje, ki se poškodujejo.
Prav tako Ajdovi nimajo težav s plačili, saj so Avstrijci pri tem zelo natančni. "Plačila pri njih so redna glede na dobavo materiala in kvaliteto izdelkov in eno izmed teh petih podjetij je podjetje, s katerim delamo že dvajset let. V teh letih pa nam niti enkrat ni bilo treba klicati za denar," še doda Štefan.
Je pri vas sploh kaj težav? Še vprašamo. "So, v proizvodnji, vendar te rešujemo sproti. Zadnje čase imamo tudi neprijetne izkušnje s slovenskimi dobavitelji materiala, zato odslej vedno material, ki ga dobimo v delavnico, prej stehtamo ali preštejemo, ker smo pri tem pri nekaterih dobaviteljih naleteli na to, da so bile na dobavnici zapisane večje količine, kot so bile dobavljene. Previsoke pa so pri nas tudi prispevne stopnje za zaposlene. Ta denar bi raje razdelili delavcem," še pošteno doda Štefan Ajd.
Ajdovo podjetje je prav zdaj tudi v postopku za pridobitev certifikata "slovenska kvaliteta". Pozitivno vzdušje, optimizem in veselje do dela vseh Ajdovih družinskih članov pa se kot viroza prenaša tudi na vse njihove zaposlene, kar je čutiti že ob vstopu v njihovo delavnico.
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]