info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  17239  
   
  Danes smo:  
  16.4.2024, 18:50:22;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[03.02.2006]

   Nevenka Jerič, mojstrica za usnjeno galanterijo

Mojstre za usnjeno galanterijo lahko preštejemo na prste ene roke

Nevenka Jerič, ki ima svojo obrtno dejavnost v Šolski ulici na Zgornji Polskavi, je mojstri izpit opravila že 23. oktobra leta 2003. Mojstri za usnjeno galanterijo so v Sloveniji po zadnjih podatkih zaenkrat le trije, prav tako malo je v državi podjetij in obrtnikov, ki se ukvarjajo s tovrstno dejavnostjo.
Glede na to, da ima Nevenka obrt že od leta 1981 in ji mojstrskega izpita ne bi bilo treba opravljati zaradi nujnih predpisov, smo jo najprej povprašali, zakaj se je tega sploh lotila. "Predvsem zato, ker s pridobljenim mojstrskim nazivom pridobiš reference, ki so potrebne za poslovno sodelovanje s tujino in tudi na domačem trgu. Upam, s tem mislim na zakonodajo, ki jo sedaj sprejemajo v parlamentu," pove Nevenka.
Zelo pogumno pa je bilo tudi to, da je vse skupaj opravila v manj kot mesecu dni. Hitro je šlo predvsem zato, ker ji praktičnega dela ni bilo treba opravljati, ker so ji le tega že priznali. "Vse skupaj je bilo zelo dobro organizirano s strani Obrtne zbornice Slovenije, saj sem prvih deset dni poslušala predavanja iz poslovno-ekonomskega dela in pedagoškoandragoškega dela, nato pa sem v naslednjih dveh dnevih z dvodnevnim predahom že opravila pisni del izpita in nato še ustni zagovor, ki je bil potreben po predpisanem protokolu mojstrskih izpitov." Vse je potekalo v Ljubljani, Območna obrtna zbornica Slovenska Bistrica pa ji je povrnila vse stroške izobraževanja.
Doda še, da mora pohvaliti prizadevanja sekretarke bistriške obrtne zbornice Stanke Kelih in njene ožje sodelavce, izredne svetovalke pri OOZ Maribor Romane Mernik ter vse, ki sodelujejo v programu mojstrskih izpitov - Jasmina, Darja, Katja, Suzana, Nataša in Jana.
Tudi za prodajo odslej skrbi sama

V prvih letih opravljanja dejavnosti je Nevenka svoje izdelke dobavljala raznim grosistom. Po letu 1990 pa se je korenito spremenila situacija na trgu, saj plačila niso bila več tekoča, nekatera pa tudi ni nikoli dočakala, kot je povedala, tako da je morala tudi za to začeti skrbeti sama.
Izdelke zdaj prodaja na raznih sejmih in jih izdeluje za znanega kupca po naročilu. Vendar, sedaj so težave druge: "V Sloveniji je veliko 'usnjene' galanterije od raznih torbic, denarnic, pasov in drugih izdelkov, ki prihajajo iz daljnega Vzhoda, predvsem iz Kitajske, Taiwana in Indije, ki so zelo poceni. Poleg tega izdelki velikokrat sploh niso iz pravega usnja," Nevenka razloži težave tržišča na svojem področju, sama pa se strogo drži tega, da so izdelki narejeni iz pravega usnja, razen, če drugače zahteva kupec. "Temu umetnemu usnju ali 'skaju' se po novem reče tekstilno usnje," še doda.
Kadar izdeluje izdelke za znanega kupca, se mora strogo držati njegovih posebnih zahtev - fizikalnih in kemijskih lastnosti usnja, kajti tudi sami izdelki so strogo namenski. Dodaja še, da je problem tudi z dobavo usnja, kajti v Sloveniji se dobi samo svinjsko usnje v IUV Vrhniki, vse ostale vrste usnja pa mora iskati v državah Evropske unije ali izven, kjer pa so problem male količine, ki jih naroča, saj imajo ti proizvajalci svojo standardno proizvodnjo velikih količin, razlaga Nevenka Jerič.

Osredotočila se je na nižji cenovni razred izdelkov za široko porabo

Nevenka skupaj z enim zaposlenim veliko dela sama. Izpod njenih rok prihajajo denarnice, pasovi, poslovne mape, zaščitne rokavice in zaščitni predpasniki, razni etuiji, obeski, torbe za orodje, mape za orodje (za izvijače), ovitki za potne liste in ostale dokumente ter novoletni program, kateri zajema navedene izdelke z možnostjo dotiska (sito, tampo in termo tisk).
"Zaradi bolj tekoče proizvodnje in prodaje sem se osredotočila na proizvodnjo izdelkov nižjega cenovnega razreda. Sicer pa sta tekstilna in usnjarsko-predelovalna industrija v Sloveniji v zelo slabem stanju. Roki plačila so do 120 dni, pri čemer moraš vedno biti pozoren tudi na to, da podjetje prej ne gre v stečaj," še zaskrbljujoče doda Nevenka, ki se, kot je povedala, že dve leti bori, da bi pridobila vsaj 3 milijone tolarjev nepovratnih sredstev za nabavo novega stroja, ki stane okoli 6 milijonov tolarjev, s katerim bi lahko dosegla višjo dodano vrednost na produkte in bi jih lažje plasirala na domačem in na tujem trgu, vendar ji do sedaj to še ni uspelo. "Dodeljujejo le višje zneske, medtem ko je tolikšen znesek za njih drobiž, zame pa velik denar, neprecenljive vrednosti. Razpisi tudi na tem področju temeljijo na diskriminatornosti," razočarano pove.
Kljub naštetim težavam pa mojstrica Nevenka Jerič z veliko delovne energije in pozitivnih misli nadaljuje svojo življenjsko in ustvarjalno pot.
Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]