info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5861  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 21:50:19;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[12.03.2007]

   Obrtna zbornica tudi letos pripravila seminar

Čas letnih obračunov:

Obrtna zbornica tudi letos pripravila seminar

Območna obrtna zbornica Slovenska Bistrica že nekaj let pripravlja seminar o sestavi davčne napovedi oziroma davčnega obračuna, kakor se letnemu obračunu za samostojne podjetnike in družbe imenuje od preteklega leta. Čeprav se je seminarja na Valentinovo sredo letos udeležilo nekoliko manj udeležencev kot prejšnja leta, je ta seminar izmed ostalih, ki jih pripravlja zbornica, še vedno najbolj obiskan. Predstavniki računovodskih servisov so teden dni pozneje tovrstni seminar letos prvič imeli posebej, predavala jim je Milica Gostiša, 45-im udeležencem, kolikor se jih je zbralo v bistriškem gasilskem domu, pa je predavala davčna svetovalka pri Obrtni zbornici Slovenije Tatjana Djukić, univ. dipl. oec.
V dokaj energičnem predavanju, ki je bilo glavnina seminarja, je Tatjana Djukić spregovorila o vodenju, zaključevanju in hrambi knjig, o prehodu na nove slovenske računovodske standarde (SRS), o letnem poročilu in o davčnem obračunu za leto 2006, in sicer v glavnem za samostojne podjetnike, omenila pa je tudi nekatere specifičnosti pri gospodarskih družbah.
Predavanje udeležencev ni dolgočasilo, spremljali so ga z zanimanjem, tudi zato, ker je predavateljica nekatere primere razložila iz prakse.

Kako razširiti poslovanje na tuji trg

Dodatek k seminarju je bila tudi razlaga mag. Larise Vodeb o aktualni temi, kako razširiti poslovanje na tuji trg. Udeleženci so dobili tudi tovrstno gradivo avtorja mag. Andreja Poglajena, ki se seminarja ni mogel udeležiti. Pri tej temi je predvsem poudarila, da Slovenci znamo narediti dober izdelek, ne znamo pa ga dobro prodati, da bi nam to prinašalo prihodek. Poleg tega smo Slovenci po mnenju Vodebove premalo mobilni, pri poslovanju s tujino je pač potrebno na pot.
Sicer pa je predavateljica opozorila na nekatere ključne kriterije, ki jih je dobro preučiti pred začetkom poslovanja s tujimi partnerji in se ne zaletavati z glavo skozi zid. Narediti je potrebno analizo lastnega podjetja, kolikšne so zmožnosti in kakšni so lastni produkti v primerjavi s tistimi, ki jih trg že ponuja. Nadalje je treba zelo dobro preučiti tuji trg, s katerim naj bi začeli sodelovati, pri tem pa so v nadaljevanju zelo pomembne tudi pogodbe, ki nas zavezujejo, in zavarovanje plačil, ki zavezujejo kupca.
Dodati velja, da Obrtna zbornica Slovenije že nekaj časa omogoča svojim članom pri napeljevanju poslovnih vezi s tujino, med drugim organizira poslovna srečanja doma in v tujini, išče poslovne partnerje za specifične poslovne zahteve, organizira poslovno povezovanje - grozdenje, sodeluje na sejmih in nudi svetovalno pomoč.
Na samem predavanju pa so udeleženci lahko svoje ime in dejavnost vpisali na seznam vseh tistih, ki jih poslovanje s tujino zanima, s čemer so že naredili prvi korak ponudbe in povpraševanja.

Kam se obrniti, ko imamo poslovno idejo ali nas zanima karkoli drugega?

Glede na to, da se Larisa Vodeb sicer ukvarja tudi z javnimi razpisi, je udeležence povabila, da se lahko kadarkoli obrnejo nanjo pri Obrtni zbornici Slovenije, kjer bo podjetnikom z veseljem pomagala. Na nekatera vprašanja je bila pripravljena odgovoriti kar na seminarju, vendar podjetniki niso spraševali. Vprašala je Stanka Kelih, sekretarka Območne obrtne zbornice Slovenska Bistrica, katero je v imenu podjetnikov zanimalo, kam naj se obrne nekdo, ki ima neko poslovno idejo. Predavateljica je povedala, naj pokliče na Obrtni zbornico Slovenije, kjer se bodo dogovorili za skupni sestanek s strokovnjaki z raznih področij pri zbornici in poskusili najti ustrezen razpis, poiskali razne "kanale" ter se prijavili na razpis. "Poudarjam pa, da se država zaenkrat odloča za inovativnost, za novosti," je med drugim razložila Larisa Vodeb.
Dodati velja, da je sekretarka Stanka Kelih vsem udeležencem še 'položila na srce', naj na seznam udeležencev zapišejo tudi svoj elektronski naslov, saj bodo lahko tako prišli do nekaterih informacij sproti in iz prve roke. Sekretarka namreč spremlja spremembe in novosti na področjih, ki zadevajo samostojne podjetnike in družbe ter razne koristne informacije posreduje po elektronski pošti vsem tistim članom zbornice, od katerih na zbornici beležijo elektronski naslov, teh pa je trenutno le okoli 250.
Celotno predavanje je bilo dobro organizirano, udeležili so se ga tudi predstavniki Davčnega urada.

Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]