info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  4668  
   
  Danes smo:  
  23.4.2024, 18:38:0;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[06.08.2007]

   Igramo in kuhamo na Ruši koči

Podjetnik Maksimiljan Klančnik letos pripravil že četrto tradicionalno prireditev
Igramo in kuhamo na Ruski koci 1
Drugo julijsko nedeljo je samostojni podjetnik Maksimiljan Klančnik že četrto leto zapored organiziral tekmovalno-družabno prireditev v tekmovanju kuharjev v kuhanju Pohorskega piskra in harmonikarjev z igranjem na diatonično harmoniko z naslovom Igramo in kuhamo na Ruški koči. Letošnje, 4. prireditve po vrsti, se je udeležilo okoli 3 tisoč obiskovalcev, kar je rekord vseh dosedanjih udeležb v minulih letih.
Maksimiljan Klančnik je povedal, da so ocenjevalci ocenjevali predvsem okus in sestavine, ki so jih kuharji pri kuhanju uporabili. Strokovno komisijo so sestavljali člani: Konrad Purgaj, prof. na mariborski srednji gostinski šoli, Dušan Krivec, član sekcije gostincev, Jožica Kapun, kuharica - domačinka z Bojtine, lastnik gostišča Marguč in Alenka Sternad kot predstavnica medijev.
V kuhanju Pohorskega piskra se je pomerilo trinajst ekip, ki so skuhali 1.300 porcij te jedi na žlico, ki je bila tako dobra, da so jo razprodali v eni uri. Člani ocenjevalne komisije so prvo mesto dodelili Penzionu Pohorc iz hoškega Pohorja, drugo mesto je osvojilo Športno društvo Mirmar iz Maribora, tretje mesto pa Turistična kmetija Kobale iz Planice nad Framom.

Najboljše zaigral harmonikar Nejc Pačnik
Igramo in kuhamo na Ruski koci 2
Ob dobri hrani so za domače glasbeno vzdušje poskrbeli tudi člani šestih jakostnih skupin v igranju na diatonično harmoniko, med katerimi je najmlajši štel osem let, najstarejši pa 83 let. Strokovna komisija v sestavi Tineta Lesjaka in Braneta Klavžarja je ocenila, da je absolutni zmagovalec harmonikar Nejc Pačnik. Omenjeno tekmovanje je bilo hkrati tudi pred-izbor za udeležbo na tekmovanju za Zlato harmoniko, ki bo jeseni na Ljubečni.
Z omenjeno prireditvijo pa organiziranih družabnih dogodkov za letošnje leto ob Ruški koči še ni konec - sredi julija so pripravili še tradicionalno žegnanje, 9. septembra pa pripravljajo veliko proslavo ob 100. obletnici obstoja Ruške koče.
Igramo in kuhamo na Ruski koci 3
Iz zgodovine Ruške koče

Ruška koča je najstarejša pohorska planinska postojanka, ki jo je zgradila in 8. septembra 1907 odprla Podravska podružnica SPD iz Ruš. Ob njej so postavili še dve koči: leta 1912 Planinko in leta 1922 Čandrovo kočo. Vse tri postojanke so v noči od 11. na 12. november 1943 požgali partizani, da sovražnik ne bi imel v njih zatočišča.
Že 20. oktobra 1946 je PD Ruše odprlo novo Ruško kočo, ki so jo zgradili na temeljih požgane Planinke. V bližini koče so 31. julija 1955 odprli pionirsko planinsko kočo, ki pa so jo že leta 1958 preuredili za skupna ležišča. Leta 1957 so iz doline napeljali elektriko.
Kočo so leta 1977 popolnoma obnovili in uredili centralno ogrevanje. Zaradi vse večjega obiska so na starih temeljih zgradili še novo Čandrovo kočo, ki so jo odprli septembra 1986. Ime ima po stari pohorski rodbini Robnik-Čander, ki je podarila zemljišče za vse planinske postojanke pri Arehu.

Maksimiljan Klančnik je najemnik Ruške koče 21 let (lastnik je Planinsko društvo Ruše), trenutno na Ruški koči deluje pet zaposlenih. V tem času so zabeležili okoli 80-odstotno zasedenost Ruške koče, višek sezone beležijo pozimi in poleti, medtem ko je ostale mesece zasedenost povprečna. Klančnik ima za prihodnje še načrte - če se bodo uspeli dogovoriti z lastniki, bi rad razširil restavracijo, ki je glede na povpraševanje premajhna, in nekoliko posodobiti sobe za nočitve. Še bolj pa si želi boljšo urejenost lokalnih cest, ki vodijo do Areha, saj so po njegovih besedah v katastrofalnem stanju, predvsem tiste povezave iz bistriškega dela Pohorja. "Glede na to, da je na Pohorju zelo malo organiziranih večjih prireditev, pričakujem malo več podpore tistih, ki so, predvsem na področju turizma, za to zadolženi. Tako bi Pohorje še bolj zaživelo," je še povedal samostojni podjetnik Maksimiljan Klančnik, sicer član Območne obrtne zbornice Slovenska Bistrica.
Irena BRDNIK


 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]