info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  6095  
   
  Danes smo:  
  29.3.2024, 2:4:24;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[11.12.2007]

   Varnost in zdravje pri delu

Ali mora delodajalec nezgodo pri delu, ki je imela za posledico poškodbo tudi priznati kot poškodbo pri delu?

Opredelitev poškodbe pri delu je podana v 63. in 64. členu Zakona o invalidskem in pokojninskem zavarovanju (Ur. list RS, št. 106/99). Za poškodbo pri delu po tem zakonu se šteje poškodba, ki je posledica neposrednega in kratkotrajnega mehaničnega, fizikalnega in kemičnega učinka, ter poškodba, ki je posledica hitre spremembe položaja telesa, nenadne obremenitve telesa ali drugih sprememb fiziološkega stanja organizma, če je takšna poškodba v vzročni zvezi z opravljanjem dela ali dejavnosti, na podlagi katere je poškodovani zavarovan.
Pojem hujše poškodbe pri delu je še vedno definiran v Navodilu o načinu prijavljanja in raziskovanja nezgod pri delu (Uradni list SRS, št. 9/78).
Zakonski in podzakonski akti Republike Sloveniji ne obvezujejo delodajalca, da mora priznati poškodbo pri delu.
Zato v primeru, da delodajalec poškodbo ni priznal kot poškodbo pri delu, lahko delavec svoje pravice uveljavlja s civilno tožbo pri pristojnem delovnem sodišču.



Kaj lahko stori delavec, ki se ne strinja z zdravniškim spričevalom, ki mu ga je izdal pooblaščeni zdravnik delodajalca?

Delavec, ki se ne strinja z zdravniškim spričevalom, ki ga izda pooblaščeni zdravnik delodajalca, ima pravico zahtevati presojo ocene izpolnjevanja posebnih zdravstvenih zahtev za določeno delo v delovnem okolju po opravljenem preventivnem zdravstvenem pregledu, pri posebni zdravniški komisiji, ki ima sedež na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa KC Ljubljana, Poljanski nasip 58, 1000 Ljubljana.

Opozorilo:

Delavec ali delodajalec, ki je zahteval presojo ocene izpolnjevanja posebnih zdravstvenih zahtev za določeno delo v delovnem okolju na komisiji, nosi stroške obravnave.



Kaj lahko stori delavec, ki meni, da ni več sposoben opravljati svojega dela zaradi zdravstvenih težav?

Če delavec meni, da zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja ni več sposoben opravljati svojega dela, lahko zahteva predstavitev na komisiji Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V odločbi komisije se oceni zdravstveno stanje in opredeli zdravstvene zahteve za morebitno novo delovno mesto.



Varno in zdravo!

Damijan Lenošek


 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]