info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  1626  
   
  Danes smo:  
  19.4.2024, 21:39:58;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[11.01.2008]

   Vladimir Valand - obrtnik leta 2007

"Najbolj varnega se počutim v delavnici!"

Bistriško podjetje Impos - tednik Panorama, bienalno, vsaki dve leti, organizira izbor in svečano razglasitev najboljšega direktorja, podjetnika in obrtnika leta. Izberejo ga člani novinarske žirije v sestavi Bojan Sinič - predsednik, (Panorama, Radio Maribor), Nevenka Dobljekar (Radio Slovenija), Danilo Utenkar (Delo), Zdenko Kodrič (Večer) in Tomaž Karat (TV Maribor). Iz rok Viljema Strnada, najboljšega obrtnika leta 2005, je letošnje priznanje prejel najboljši obrtnik leta 2007 Vladimir Valand.
Vladimir Valand je član Območne obrtne zbornice Slovenska Bistrica dvajset let, kolikor njegova dejavnost na področju kovinskih konstrukcij na Pragerskem deluje.
"Bil sem presenečen, ko sem izvedel, da sem izbran. Organizatorjem in članom komisije se zahvaljujem. Priznanje je velikega pomena za naše podjetje, ki deluje dvajset let, pomeni pa nagrado za vse zaposlene. Za naprej pa nam pomeni še večji zagon," je povedal Vladimir Valand nekaj minut pred svečano razglasitvijo v Viteški dvorani bistriškega Gradu, kamor ga je pospremila tudi žena Ida, ki Vladimirju Valandu ves čas stoji ob strani, kot poudarja. V družinskem podjetju že devetnajst let dela tudi sin Stojan, ki je pred kratkim registriral še družbo z omejeno odgovornostjo.
* Katere reference so najpomembnejše za uspešnega podjetnika?
"Najbolj pomembno je, da delaš kvalitetno, da se držiš dogovorjenih rokov, tako pri delu kot pri plačilih, ter da si pridobiš zaupanje. Slednje je predvsem pomembno, saj zaupanje težko pridobiš, izgubiš pa ga lahko v sekundi," je na naše vprašanje dan pred božičem za Obrtniške novice povedal Vladimir Valand in še dodal: "Danes, žal, vsi zamujajo, tudi na poslovne sestanke, kar ruši celoten potek dela, predvsem pri delu na gradbišču, kjer dela več kooperantov in so vsi terminsko povezani."
Valand-
Stanke je treba spoštovati

Večji objekti, ki so jih nazadnje delali v Valandovi delavnici, je poslovni center Diamant v Ljubljani (objekt je tudi grajen v obliki diamanta), kjer so izdelali konstrukcijo, ki nosi 462 ton obtežitve. Trenutno delajo mariborsko kadetnico - vojaško šolo in muzej v Mariboru, ponosni pa so tudi na telovadnici v Oplotnici in Poljčanah, na Granitova kamnolom in betonarno, pa na mariborsko pošto in druge objekte, ki so jih delali v minulih letih kot Granitovi kooperanti. "Z Granitom sodelujemo že osemnajst let, danes predstavlja okoli 80-odstotkov naše proizvodnje," s ponosom pove Valand, "sodelovanje pa je zelo korektno."
Tako je na svečani razglasitvi poudaril tudi Peter Kosi, direktor družbe Granit in direktor leta 2007, izjavo pa podkrepil tudi Matjaž Pečovnik, lastnik in direktor družbe Map Trade in podjetnik leta 2007: "Vladna palača v Ljubljani je naš skupni projekt Granita in Map Tradea, z Vladimirjem Valandom pa že dolgo sodelujemo. Zahtevnejši projekti so bili narejeni prav s temi partnerji. So partnerji, ki so vredni tega imena," je še dodal Peter Kosi.

"V Sloveniji manjka strokovno izobraženega kadra"

"Manjka delovne sile, predvsem strokovno izobraženega kadra, pri tem se srečujemo s težavami. Mladi se zelo malo odločajo za ta poklic, varilcev je zelo malo, vajence težko dobiš. Kljub temu v prihodnje načrtujemo povečanje števila zaposlenih za štiri do pet delavcev," še pove Vladimir Valand o načrtih za prihodnost, o novih investicijah pa: "Pred kratkim smo zgradili dve novi hali, kjer imamo okoli 800 kvadratnih metrov delovne površine, tako da bomo zdaj lahko še več in bolje delali. Vse bolj namreč opažamo povpraševanje po konstrukcijah velikih oblik, zato potrebujemo večje prostore."
Poleg dela v delavnici Valand aktivno deluje tudi pri Območni obrtni zbornici Slovenska Bistrica - kot podpredsednik Komisije za izobraževanje, pri Komisiji stanovanjskega sklada pa kot član. "Z obrtno zbornico veliko sodelujemo. Med drugim se udeležujemo tečajev iz varstva pri delu, tečajev za viličariste, atestiranje varilcev in raznih strokovnih seminarjev, ki so organizirani iz naše stroke, za katere Območna obrtna zbornica tudi krije del stroškov," še pove Vladimir Valand o sodelovanju z domačo zbornico in ga prav tako označuje za uspešno.
* Kaj pa vaš prosti čas?
*"Radi potujemo, pri tem me tu in tam spodbuja žena, drugače nikamor ne bi šel. Najbolj varnega se počutim v delavnici. Seveda se tudi družim s prijatelji, moj hobi pa sta ribištvo in smučanje."

Irena BRDNIK


Uradna obrazložitev novinarske žirije

- Eden najuspešnejših na področju ključavničarstva;
- lastnik certifikata kakovosti od leta 2006;
- letos zaokrožil pomemben jubilej, 20-letnico obrtne delavnice;
- v tujini od leta 1970 do 1979;
- proizvodni program: zahtevne kovinske konstrukcije po vsej državi, izvoz v Nemčijo in Avstrijo;
- naložbe: gradnja dveh novih proizvodnih dvoran in ureditev 130 m2 pisarniških prostorov s sodobno opremo;
- nadaljnja ureditev delovnega okolja (asfaltiranje skladiščnega prostora, ureditev parkirišča z nadstrešnico;
- razvojna vizija: razširitev dejavnosti, dodatno zaposlovanje delavcev;
- aktiven član organov Območne obrtne zbornice Slovenska Bistrica;
- aktivno vključevanje v okolje (sodelovanje s krajani KS Pragersko - Gaj;
- sponzorstvo osnovnim šolam, športnim in gasilskim društvom, Planinskemu društvu Slovenska Bistrica (novi boluder), cerkvi v Cirkovcah in slikarjem invalidom.
Člani novinarske žirije

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]