info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  5281  
   
  Danes smo:  
  28.3.2024, 12:41:49;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[06.02.2008]

   Dvajset let samostojne dejavnosti Jožice Vinter

"Poleti bomo pripravili nekaj posebnega!"

Samostojna podjetnica Jožica Vinter, po poklicu krojačica, se je po prihodu iz nemškega Meinz-a, kjer je sedem let prodajala moško konfekcijo v tamkajšnji veletrgovini Metro, sprva šest let posvetila svojim trem otrokom - Martinu, ki je danes kriminalist, Robertu, ki z ženo Mojco s svojo samostojno dejavnostjo sodelujeta z mamo, in Tomažu, ki je po poklicu krojač, dela pa kot varnostnik. Želja po krojenju in šivanju lepih oblačil, tako za moške kot za ženske, se je Jožici začela uresničevati, ko so otroci nekoliko zrasli in je začela šivati po meri. Sprva sama, v takratnih stanovanjskih prostorih, nato pa z vedno več zaposlenimi in v vedno večjih poslovnih prostorih, ki so jih postopoma dograjevali. Od leta 1987, ko je s samostojno dejavnostjo na Črešnjevcu začela, je za ta poklic izučila okoli 36 pripravnic, pripravili so ogromno število modnih revij po Sloveniji in tujini, sodelovali na številnih sejmih (večkrat tudi na Bistriškem tednu in celjskem MOS-u), uredili prodajalno lastnih izdelkov v Slovenski Bis
trici, prebrodili višje zneske dolgov njihovih dolžnikov na južnih trgih ter doživeli nekaj številnih polen, ki so jim jih metali pod noge, kot je povedala. "Rada povem to, kar mislim in to pričakujem tudi od drugih. Ne prenesem nepoštenosti," še pravi, "tudi v našem kolektivu je bilo med sodelavkami večkrat kakšno trenje, katerega pa sem takoj želela razčistiti."
Vinterjevi trenutno zaposlujejo petnajst delavcev. Največ, kar so ji imeli, jih je bilo 22. "Danes nas petnajst naredi toliko, kot nas je včasih naredilo 22; od 36-ih pripravnic, so ostale le najboljše," še malce opomni na težave s kadrom, ki so jih imeli in poudari, da bo poklic šivilje čez pet let zelo iskan, ker jih primanjkuje že danes.

Na trgu je manjkalo lepih trenerk

Kljub temu, da je Jožica pred dvajsetimi leti začela s šivanjem kostimov, oblek za svečane priložnosti in ostalih oblačil in da se tudi sama zelo rada lepo obleče (vse, kar nosi, si zašije sama), danes v Vinterjevi proizvodnji prevladuje izdelava športnih oblačil. "Že, ko sem iskala lepe trenerke za otroke, jih pri nas nisem mogla kupiti. Tako se mi je porodila ideja, da bi začeli šivati trenerke. In od trenerk naprej so nastajala vsa ostala športna oblačila, ki jih danes izdelujemo," razloži Jožica na vprašanje, zakaj so se specializirali na proizvodnjo športne konfekcije. Šivajo jo za vsako športno panogo posebej, glede na zahteve posameznega športa. Trenutno 'oblačijo' celotno reševalno ekipo in vzdrževalce na Rogli, njihove stranke so tudi Pohorski Jakci, redno izdelujejo športna oblačila za športne igre za Banko Zasavje, mariborsko Komunalo, Intereuropo, Krko, Kolpa-san, "za Bistrico pa, žal, nič," še pristavi Jožica. S svojimi izdelki redno zalagajo maloprodajne trgovine v Sloveniji in Avstriji, delajo
za športne klube, državne reprezentance in za individualne stranke, ki k njim prihajajo iz vse Slovenije, predvsem veliko jih je iz Portoroža. Za svoje izdelke izbirajo kvaliteten material (trenerke se na komolcih in kolenih ne raztegujejo), nabavljajo ga v Italiji, Švici, v Sloveniji pa le v Škofji Loki, pri podjetju Lokateks.

"Zadnje čase sem vzljubila ročno vezenje!"

V teh letih so si tudi nekoliko razdelili delo. "Sama sem se vrnila nazaj v proizvodnjo. Najraje sem v delavnici, kjer dobivam nove ideje, zelo rada pa zadnje čase tudi vezem, in sicer, čeprav imamo stroj za vezenje, vezem ročno." Jožica še pove, da je nazadnje, ko so v hiši obnavljali kopalnico, na 20 brisač izvezla motive, enake ploščicam v kopalnici. Rada šiva tudi posteljnino. Naslednji Jožičin izziv je izdelava posteljnine za francosko posteljo, spalna srajčka za žensko in pižama za moškega, vse v enakem motivu, za prvo poročno noč, kar bo vsekakor nekaj posebnega.

"Najlepša je bila modna revija v Splitu."

V vseh letih, bilo je marsikaj, pa je Jožico Vinter najbolj prizadela izkušnja, ki jo je pridobila skupaj s štirinajstimi tekstilci iz Slovenije, ko so pripravili modno revijo v Kanadi in tam v prvih koraki sklenili večji posel. "Ta modna revija in ostalo, kar je bilo, smo zelo drago plačali. Ta gospod še danes dobro živi na naš račun. To je bila velika izkušnja, ki me je tudi zelo prizadela," se spominja.
* In kaj je bilo najlepše?
"Najlepša je bila modna revija, ki smo jo pripravili v Splitu. Bila pa so tudi lepa in produktivna leta, razen po osamosvojitvi Slovenije, ko smo izgubili južne trge, saj smo v preteklosti lahko investirali v nove stroje, poslovne prostore in širili naše dejavnosti, medtem ko je v današnjih časih to veliko težje."
"Rada bi povedala še to, da brez mojih zaposlenih takšnih rezultatov v teh letih ne bi dosegli. Res smo dober kolektiv in veseli me to. Sama skušam vsa leta čim boljše, kolikor le lahko, dobro poskrbeti za svoje zaposlene. Delamo samo dopoldne, sobote pa le približno štiri na leto. Če se včasih pokaže potreba, pa zaposleni sami vidijo, in ostanejo kakšno uro dlje, da je delo opravljeno," še ob koncu pove Jožica Vinter.
Dvajseto obletnico delovanja dejavnosti bodo Vinterjevi praznovali letos poleti, ko bodo pripravili nekaj posebnega. Jožica je izdala le manjši namig, da bo to vsekakor tudi modna revija z ekskluzivnimi, njenimi idejami, med drugimi pa bodo sodelovali tudi črešnjevski osnovnošolci.

Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]