info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  441  
   
  Danes smo:  
  18.4.2024, 16:48:36;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[09.05.2008]

   Zalika Lešnik: frizerska mojstrica, žena, mama, poslanka in občinska svetnica

V prijetnem naselju stanovanjskih hiš na Čopovi ulici na Pragerskem svoj čar k prijetnosti dodaja frizerski salon, Z-studio Zalike Lešnik. Že trideset let tam z novimi, svežimi, ekstravagantnimi ali klasičnimi pričeskami, zadnjih dvanajst let pa tudi s takšnimi nohti, razveseljujejo svoje stalne, pa tudi tiste stranke, ki pridejo po kaj novega tu in tam.
Frizerska mojstrica Zalika Lešnik, žena in mama dveh hčera, je v teh letih poleg intenzivnega posvečanja svojim strankam in stroki našla čas še za aktivnosti - na področju svojega poklica kot predsednica Sekcije frizerjev in kozmetikov in kot poslanka domače sekcije pri Obrtni zbornici Slovenije - na področju politike pa zadnja leta vsak ponedeljek v mesecu ali dveh zastopa tudi obrtniške in interese SLS v bistriškem občinskem svetu.
Zalika Lesnik 5
Funkcije

Predsednica Sekcije frizerjev in kozmetikov pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Slovenska Bistrica (drugi mandat), članica izvršnega odbora Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenska Bistrica, članica skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenska Bistrica, svetnica občinskega sveta občine Slovenska Bistrica - SLS (prvi mandat), članica Komisije za otroke in mladino občine Slovenska Bistrica, nekdanja poslanka bistriške Sekcije frizerjev in kozmetikov pri Sekciji frizerjev in kozmetikov Obrtne zbornice Slovenije (en mandat).


Februarja leta 1978 je Zalika Lešnik na Pragerskem, potem, ko je v Nemčiji, v Muenchnu, kjer je živela s starši, končala osnovno šolo in učno dobo za frizerski poklic, odprla frizerski salon. "Res je, da sem se v Nemčiji veliko naučila in pozneje tam tudi še nabavljala frizerske preparate, sem predvsem želela domov in hitro na svoje. Pri tem so me domači zelo podpirali, največ spodbud pa sem dobila od moža Milana, kateri ima največ zaslug, da sem potem tudi ostala doma. Tako je še danes, saj Milan ves čas spremlja naše delo, dnevno dogajanje, tudi on živi s tem salonom," v uvodu razloži Zalika.
Iz takrat okoli 100 let stare hiše, kjer se je Zalika rodila, so uredili bivalne in poslovne prostore za današnji Z-studio, kot se frizerski salon imenuje. Na začetku je v salonu delala sama, po enem letu pa zaradi povečanega obsega dela zaposlila eno frizerko. V nadaljnjih letih je izučila tudi veliko vajenk, ki so pozneje odprle svoje dejavnosti. "To je zame priznanje, saj pomeni, da so se pri meni toliko naučile, da so lahko pogumno odprle svoje salone. Tega nikakor ne jemljem za konkurenco," razloži Zalika.
Izobraževala se je tudi sama. Po nekaj letih opravljanja dejavnosti, leta 2004, je opravila mojstrski izpit. "To izobraževanje je bila nadgradnja znanja. Pri naši dejavnosti drugega nadaljnjega izobraževanja ni, zato se mi je zdelo pomembno, da opravim mojstrski izpit, ne glede na to, če gre za izpolnjevanje pogojev ob registraciji dejavnosti ali za kakšne druge obveznosti tega izobraževanja. Prijavila sem se samoiniciativno, ker rada govorim in rada učim. Svoje znanje rada prenašam na druge, zato mi je pri opravljanju izobraževanja za mojstrski naziv bil posebno zanimiv tudi pedagoško-andragoški del. Želela pa sem tudi preizkusiti svoje znanje, pridobljeno v Nemčiji, torej če imam dovolj znanja za slovenske kriterije," pripoveduje Zalika Lešnik na vprašanje, zakaj se je izobraževala za naziv frizerske mojstrice.
Zalika Lesnik 1
Pred dvanajstimi leti domača kadrovska in storitvena okrepitev
Zalika Lesnik 4
Leto 1998 bo Zalika v svoji karieri zapisala z nekoliko debelejšimi števili, takrat se ji je namreč v salonu že pridružila hčerka Vojka, s katero sta dejavnost razširili še za dve storitvi - za nego nohtov in sončenje v solariju. Vojka je pri mamici Zaliki zaposlena, izučila se je za frizerko in kozmetičarko ter opravila izpit za nego nohtov, trenutno pa tudi ona opravlja izobraževanje za mojstrski naziv.
Vojka: "Od leta 1997, ko me je mami zaposlila, sem vsak dan, non-stop v salonu. Zdaj že jaz beležim več kot deset let dela v domačem salonu.
Zalika: "Vesela sem, da imam naslednico. Posebej pomembno pa je, da je sama imela veliko veselja do tega poklica in da se je zanj odločila sama," doda Zalika, ki ima z možem Milanom še hčerko Majo, ki je izbrala poklic diplomirane organizatorke turizma.
Vojka: "Ko sem imela deseto obletnico dela, sem za nagrado dobila povabilo na sejem frizerske dejavnosti v London. Bil je pravi spektakel!" se še, medtem ko stranki ureja nohte, pošali Vojka.
Zalika pa doda: "Odhod na sejem v London smo organizirali v sklopu Sekcije frizerjev, ki deluje pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Slovenska Bistrica," še pove Zalika, ki je že drugi mandat tudi predsednica te sekcije.
Zalika Lesnik 2
"Pri nas ni tekočega traku"

Tako pravi Zalika o svojem delu s strankami. Vsakemu se posveti posebej, pri svetovanju za obliko in barvo frizure pa upošteva celoten izgled človeka, celotno fizonomijo, višino postave, njen stil. "Največje priznanje zame je, če se stranka zasmeje, ko ji v ogledalu pokažem pričesko, če gre skozi vrata zadovoljna. Zato raje vidim, da mi stranke povedo že med delom, če jim kaj ni všeč, da lahko popravim. Poklic frizerke ima namreč eno prednost, zaradi katere me veseli še bolj, in ta je, da je izdelek viden takoj."
Novosti pa rada preizkuša tudi na svoji podobi. Nekaj tega je opaziti že v njenem salonu, kjer kombinacija zelene in oranžne sovpada, kot si sicer ne bi mislil. "Rada se igram z barvami," doda ob tej naši pripombi, "pri frizurah, pri svojem oblačenju, saj brez tega ne gre. Vedno rada poskusim kaj novega, tudi drznega, vendar v mejah dobrega okusa, pri čemer upoštevam tudi pravilo - 'leta gor, lasje dol', kar pomeni, da se z leti frizura krajša," še nato prizna Zalika.

Kam gredo modni trendi

Zadnje čase na modnih brveh, pa tudi na domačih ulicah ni več toliko trajno skodranih las, čeprav se kodri spet pojavljajo, pravi Zalika in razloži: "Pri oblikovanju današnje mode je odvisno, kdo bo bolj prodoren - ali stilisti ali tisti, ki preparate za trajne prodajajo." Sicer pa so danes lasje bolj gladki, celo zlikani, modni trendi bolj stremijo k barvam las in ekstravagantnejšemu striženju. Moda oblačil in frizur nekako sovpadata, res pa je, da se moda vedno vrača, spreminja in spet vrača. Najmanj dvakrat na leto pa se stvari menjajo - to so kolekcije pomlad-poletje in jesen-zima," še pove Zalika, ki trende spremlja po revijah, na sejmih, seminarjih in predavanjih.

"Politika z mojim poklicem ni primerljiva"
Zalika Lesnik 3
Poleg omenjene funkcije predsednice Sekcije frizerjev in kozmetikov pri bistriški zbornici, je Zalika pri domači zbornici še članica izvršnega odbora, članica skupščine, pred leti pa je en mandat bila tudi poslanka bistriške Sekcije frizerjev in kozmetikov pri Obrtni zbornici Slovenije. "Na območju, ki ga zajema obrtna zbornica Slovenska Bistrica, je okoli 50 frizerskih salonov. Z obrtno zbornico v Slovenski Bistrici že leta zelo dobro sodelujemo. Vsa pohvala vodstvu zbornice - Stanki Kelih in tam zaposlenim - Olgi Kampuš, ki vedno najdeta rešitve za naše kakršnekoli želje, ki jih imamo v okviru naše strokovne sekcije," še ocenjuje svoje izkušnje pri sodelovanju z bistriško obrtno zbornico.
Od oktobra leta 2006, od začetka tega mandata naprej, pa je Zalika Lešnik tudi svetnica v občinskem svetu Občine Slovenska Bistrica, kjer zastopa interese obrtnikov in interese stranke SLS, stranke, ki ima v bistriškem občinskem svetu največ, kar 9 mandatov. Pred tem v politiki nikoli ni bila aktivna, tudi članica stranke ni bila, pravi, nato pa je le sprejela pobudo Občinskega odbora SLS, za občinsko svetnico prvič kandidirala in bila izvoljena. "Politične vode so zanimive, zame nove, vendarle pa povsem drugačne od moje stroke. Zame je to nekaj novega, všeč mi je, in rada hodim na seje občinskega sveta," še pove Zalika o delu v bistriškem občinskem svetu, kjer je tudi članica občinske komisije za otroke in mladino.
Rada sem v svojem salonu, vedno bolj rada, mogoče zato, ker gredo moja leta že proti upokojitvi," se še pošali Zalika, ki beleži 35 let delovne dobe, in resno doda: "Tu se počutim zdrava, vesela, čvrsta, prerojena."

Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]