info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  4982  
   
  Danes smo:  
  24.4.2024, 0:35:14;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[08.08.2008]

   NAŠI MOJSTRI: SARA SELINŠEK

Sarin glamourni prstan Tomislav Loboda nagradil z odličjem

Zlatarstvo Selinšek ima v Slovenski Bistrici med zlatarji najdaljšo, 30-letno tradicijo. Temu 'unikatu' na Bistriškem se je maja letos pridružil še eden - naziv zlatarske mojstrice, ko je Sara, hči Draga in Mire Selinšek, uspešno opravila mojstrski izpit; po naših podatkih namreč v Slovenski Bistrici mojstra v tej dejavnosti še ni. Tradicija Selinškove zlatarne gre tako naprej, v novo desetletje.
Zlatarstvo Selinsek 2
Sara Selinšek se je po končani poklicni Tehniški in strojni šoli v Celju, smer zlatarstvo, zaradi pridobitve 5. stopnje izobrazbe lani lotila predavanj za pridobitev naziva zlatarska mojstrica in ga maja letos po uspešno končanih vseh izpitih pridobila. Kljub temu, da je izbira poklica glede na družinsko tradicijo bila samoumevna, sta v zlatarstvu njeno največje veselje in izziv izdelava unikatnega nakita za stranke po njihovih željah, kaj lepega pa rada napravi tudi zase.
Zlatarstvo Selinsek 1Posebni izziv je bil zanjo tudi izdelava izdelka za praktični del mojstrskega izpita. Izdelala je glamourni prstan v obliki rože, težine 30 gramov, iz rumenega zlata, s kamnom kubična cirkonija. "Prstan je nekaj posebnega, kot nakit, primeren za svečane priložnosti," razloži Sara. Da je Sarin prstan nekaj posebnega in odlično izdelan, je ocenil tudi priznani zlatar Tomislav Loboda iz Ljubljane, saj ga je kot predsednik izpitne komisije pri praktičnem delu izobraževanja za mojstrski naziv ocenil z odlično oceno.
Zlatarstvo Selinsek 6Pri teoretičnem delu izpitov pa se je Sara največ naučila pri predmetu tehnologija zlatarstva, "sicer pa izpiti niso bili težki, ker sem imela znanje že iz šole in od doma," pripoveduje Sara o samem izobraževanju za mojstrico. Mojstrske diplome Sara še ni dobila, Obrtna zbornica Slovenije jih za vse, ki so izpit opravili v tekočem letu, podeljuje enkrat na leto, ponavadi novembra. Takrat bo pri Selinškovih poleg mojstrske diplome na steni v zlatarni izobešena tudi ploščica, ki označuje mojstrsko obratovalnico.
Zlatarstvo Selinsek 3bDanes komaj 23-letna Sara se je kot ena redkih mladih deklet v podjetništvo podala zelo mlada, ko je pred šestimi leti od očeta Draga prevzela dejavnost. Družinska tradicija gre torej naprej, prav tako Sarini načrti. V prihodnjih letih načrtuje, da bi dejavnost še razširila, v Slovenski Bistrici bi, če bodo možnosti, odprla še eno prodajalno, pri ponudbi pa se poleg tega, da se bo vseskozi prilagajala trgu, še posebej posvetila izdelavi izdelkov po naročilu, v katere bo vključila lastne ideje ter ideje in želje posameznih strank, katerim bo nakit namenjen. "Rada izdelujem unikate, to je zame največji izziv," pravi Sara. Z znanjem, ki ga je pridobila v šoli in pri mojstrskem izpitu ter z izkušnjami, s katerimi so jo obogatili starši, ob nenehnem spremljanju novosti na raznih sejmih v tujini, se bo tako lahko bolj posvetila izdelavi in kreativnosti unikatnega nakita. "Prav to se namreč v Sloveniji vse bolj izgublja. Mladi se za poklic zlatarja skoraj več ne odločajo, tako da tudi pra
vega strokovnega kadra več ni, kljub temu pa je v zlatarski dejavnosti konkurenca, ker je zlatarjev sicer vedno več, vendar takšnih, ki samo prodajajo izdelke iz zlata, medtem ko je zlatarjev, ki popravljajo in tudi izdelujejo nakit, vedno manj," še pove Sara.
* Bi podali nasvet, kakšen nakit naj nosijo mladi, kakšnega v posameznem starostnem obdobju, kakšni so današnji trendi?
"Mladina - najstniki raje nosijo večji, masivnejši nakit, izdelan iz srebra. To velja tako v najstniškem obdobju kot še naprej v dvajsetih letih starosti. Medtem ko se pri tridesetih začne nositi nakit iz zlata - belega in rumenega. Pri štiridesetih, na primer, je primerna kombinacija nakita belega in rumenega zlata, medtem ko naj bi nad petdeset let bilo primernejše nositi nakit iz rumenega zlata. Oblike so odvisne od vsakega posameznika, glede na njegov okus. Vsekakor pa se za posameznega človeka nakit, tako oblike kot omenjeni materiali, iz katerega je izdelan, z leti spreminjajo. Trenutni trendi, predvsem poročnih prstanov, pa so kombinacija zlata belo-rumeno."
* Je skrivnost, kaj od nakita rada nase nadeneš ti?
"Trenutno imam rada nakit iz srebra, ki si ga izdelam sama. Oblike pa so večje - večji prstani, skratka, predvsem masivnejši nakit."

Irena BRDNIK

 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]