info@ooz-sb.si  
 DOMOV
 PREDSTAVITEV
 AKTUALNO
 ČLANKI
 OBRAZCI
 POČITNIŠKE KAPACITETE
 FOTOGALERIJA
IMENIK OBRTNIKOV
Vsebina samo za Člane OOZ Slov. Bistrica
 
  STATISTIKA  
   
  Obiskovalec št.:  
  81710  
   
  Danes smo:  
  20.9.2021, 22:53:0;  
  ZANIMIVE POVEZAVE  
   
 
POSTANITE ČLAN
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNIK-PODJETNIK
SVETOVALNI IN IZOBRAŽEVALNI CENTER OZS
MOZAIK PODJETNIH - UGODNOSTI
MOZAIK PODJETNIH - POČITNICE
MOJ OBRTNIK
NAŠA FACEBOOK STRAN
OZS NA TWITTERJU
KATALOG ČLANOV OOZ SLOVENSKA BISTRICA
 
 
 
 
 
[25.11.2004]

   Pečnikov mlin v Novakah

Pečnikov mlin v Novakah

Nekoč smo mleli v Novakah pri Studenicah ob reki Dravinji in to ne v kakšnem mlinčku, temveč v mlinu, ki je bil kot etnološki spomenik zaščiten pri Zavodu za naravno in kulturno dediščino.

Lastnik mlina v Studenicah je bil danes že pokojni Ciril Pečnik, rojen 11. aprila leta 1929, doma iz Studenic. Pred letom 1917 so njegovi predniki mleli žita v mlinu v Šentjurju, nakar so začeli obratovati v Studenicah, kjer je bil mlin last Cirilove mame. Okoli leta 1960 so začeli vodo z naravnih virov (Boč) distribuirati v Rogaško Slatino in prišlo je do pomanjkanja vode, kot vira za pogon mlina. Zaradi tega so lokacijo mlina prestavili v Novake in leta 1962 prevzeli bivši Puklov mlin , ki obratuje še danes. Upravlja ga Cirilov sin - Benjamin Pečnik.

Mlin v Novakah, ki obratuje od leta 1962, je prvotno deloval na dva mlinska kamna, dva valjčna stroja in cilindrične sejalne naprave. Bil je tehnično sodoben mlin, zato so bili Pečnikovi poznani daleč naokrog po kvalitetni moki. V mlin so kmetje vozili žita iz okolice. Mleli so pšenico, rž, ječmen, ajdo, proseno kašo in koruzo.

Večinoma se je mlelo na kamne za kmete in temu mletemu produktu se je reklo zmes. Primešane so bile vse vrste žit. Moko (zmes) so kmetje uporabljali za peko domačega kruha v krušnih pečeh. Včasih so tej moki primešali mlete sončnice in bučnice, da je bil kruh mastnejši, z lepo glazuro in dalj časa uporaben - svež.

Pridobili so si posebno dovoljenje, da so lahko proizvajali tudi za trgovine in pekarne. Za trgovine in pekarne so mleli specialne moke po naročilu. Te moke so se mlele na valjčne stroje.

Naj omenim, da je imel Ciril težave z Zavodom za naravno in kulturno dediščino. Problemi so nastali tudi ob poplavah reke Dravinje, ko voda zalije strojni turbinski del mlina.

Njegov sin Beno je trdno odločen ohraniti družinsko tradicijo, nadaljevati z delom in mogoče mlin tudi obnoviti. Lepo je, da ljudje želijo ohraniti naravno in kulturno dediščino.


 
 
 
KONTAKT-LOKACIJA
Območna obrtno-podjetniška
zbornica Slovenska Bistrica

Špindlerjeva 2e
2310 Slovenska Bistrica

TELEFON
02 818-14-84

FAX
02 818-31-10
 
DELOVNI ČAS
PONEDELJEK-PETEK
7.00 - 15.00
SREDA
7.00 - 17.00

URADNE URE

PONEDELJEK IN PETEK
8.00 - 14.00
SREDA
8.00 - 16.30
 
PREDSTAVITEV
...Velike spremembe, ki jih je obrt doživljala skozi čas, so jo naredile še močnejšo.
Bistvene spremembe v odnosu do obrtništva smo v Sloveniji pričeli doživljati po osamosvojitvi, ko so nastopile velike družbene spremembe, ko so bile odpravljene ideološke ovire, zaradi katerih morda v preteklosti nismo mogli v popolnosti oživeti prizadevanj za razvoj obrti... [Preberi več]